forræderen
Forræderen
Forfatter: Jørn Lier Horst
Udgivelsesdato: 17. marts 2023
Forlag: Modtryk
Oversat af: Rolf Stavnem
ISBN: 9788770077767
Antal sider: 321
Originalland: Norsk
Sprog: Dansk
Bedømmelse: Forræderen er et både indviklet og fængslende plot, der holder læseren fanget fra start til slut.
Karakter:
4,0 rating
Bogen kan købes online hos:
Anmeldelse:

Med Forræderen er Jørn Lier Horst tilbage med endnu en bog i serien om William Wisting. Wisting er politiinspektør i den lille kystby Larvik i Norge og er kendt for sit engagement i at opklare forbrydelser og for sin rolige og metodiske tilgang til efterforskningsarbejde. Wisting er enkemand og far til to voksne børn, og hans privatliv krydser ofte med hans arbejde som kriminalbetjent.

Det er netop serien om Wisting, som Jørn Lier Hotst er mest kendt for. Horst har vundet flere priser for sit forfatterskab, bl.a. den prestigefyldte Riverton-pris for bedste norske kriminalroman. Han er også tidligere politibetjent og har arbejdet for Vestfold politidistrikt i Norge i over 20 år.

Som tidligere politibetjent har Horst taget en stor viden og erfaring med sig i sit forfatterskab. Hans bøger er kendt for deres nøjagtighed og fokus på detaljerne, når det gælder politiprocedurer og efterforskning.

Dette er også tilfældet i Forræderen, hvor fundet af et lig efter et jordskred straks sætter gang i handlingen, hvor Wisting bliver involveret i en større sag, hvor nogle af ingredienserne er bortførsel, afpresning og drab. Og uden at afsløre for meget så udvikler sagen sig så meget, at den på dramatisk vis bliver personlig for Wisting.

Sagen har interesse for svensk politi som sender tre repræsentanter til Norge for at hjælpe til med opklaringen. Ret hurtigt står det klart for Wisting at en af svenskerne formentlig er forræder og samarbejder med de kriminelle. Det er i høj grad et interessant emne om forræderi kontra loyalitet, som Horst tager fat på i Forræderen.

Forlagets beskrivelse

Efter uger med usædvanlig meget regn giver jordmasserne i et boligområde i Larvik efter, og biler, huse og personlige ejendele tages med af skreddet. William Wisting havner midt i redningsarbejdet.

I løbet af natten bliver alle beboere i området lokaliseret, og det står klart, at ulykken ikke har krævet menneskeliv. Næste dag bliver der alligevel fundet en død mand i sammenstyrtningens ruiner. Men nærmere undersøgelser viser, at han døde flere døgn før jordskreddet.

Efterforskningen griber ind i flere andre igangværende politioperationer i både Norge og Sverige, og Wisting bliver sat til at lede en fælles efterforskningsgruppe. Men snart står det klart, at der er mindst én forræder i gruppen.

Anmeldelse

Jørn Lier Horst skriver både indviklede og fængslende plot, der holder læseren fanget fra start til slut. Han fletter flere handlingsforløb og karakterer sammen og skaber dermed en god og medrivende læseoplevelse.

Horsts karakterer i bogen er veludviklede og realistiske med alle deres menneskelige fejl og styrker, der gør dem let relaterbare for læserne. De er ofte almindelige mennesker, der er fanget i ekstraordinære omstændigheder, hvilket gør det let at leve sig ind i dem.

Hvad jeg dog savner her er mere dybde i hans persongalleri. Selv om jeg efterhånden har læst mange bøger om Wisting føler jeg ikke, at jeg kender hverken ham eller de andre gennemgående personer særligt godt. Her hvor temaet er forræderi og loyalitet savner jeg også her, at komme tættere på hvad der ligger til grund for personernes handling.

Horsts skrivestil er klar, kortfattet og stemningsfuld, hvilket gør hans bøger til en fornøjelse at læse. Her er ikke tale om hæsblæsende aktion, men mere fokus på metodisk opklaringsarbejde.

Når alt dette er sagt er det en af de bedre bøger som Horst har skrevet i serien om Wisting. Spændende og velskrevet – og jeg kan kun glæde mig til næste bog i serien…..

Hvor finder du bogen:

Forræderen kan købes hos - Bog&ide
Forræderen kan købes hos - Saxo.com

Back to top button