Vi skal ikke vågne
Forfatter: Heine Bakkeid
Udgivelsesdato: 1. juni 2022
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Format: Paperback
ISBN: 9788711999486
Antal sider: 408
Land: Norge
Sprog: Dansk
Bedømmelse: En virkelig godt skrevet krimi, jeg vil nok mere kalde den en thriller for mit fokus da jeg læste bogen var selvfølgelig opklaring af selve mordene og hændelserne i nutiden, men lige så meget tilbageblikket og baggrunden for familiesituationen.
Karakter:
5,0 rating
Bogen kan købes online hos:
Beskrivelse:

Et norsk – islandsk univers af familiehemmeligheder og mord. Forfatteren Heine Bakkeid har med “Vi skal ikke vågne” udgivet sin tredie bog i serien om forhørslederen Thorkild Aske. Anmeldere af de tidligere bøger i serien, mener at han er bedre end den kendte norske krimiforfatter Jo Nesbø – det vil jeg ikke udtale mig om eller forholde mig til, for jeg ikke læst nogen af Nesbøs bøger. De står på læselisten men er ikke nået til dem endnu.

Jeg har ikke læst de foregående bøger om Thorkild Aske men beskrivelsen af handlingen på denne bog lød spændende, især hvordan det norske og islandske hænger sammen. Efter at have læst bogen, synes jeg at den sagtens kan læses som en selvstændig bog uden at det er nødvendigt at kende forhistorien fra de foregående bøger.

Handlingen følger den nu tidligere forhørsleder i den norske Specialenhed, hvor han opholder sig på et behandlingscenter efter en ulykke. Her modtager han et opkald fra sin far, som sidder i fængsel på Island hvor familien i Thorkilds barndom har boet, men moderen tog Thorkild og søsteren Liz med sig til Norge. Faderen er i mellemtiden dømt for mordet på sin kæreste og nu hvor han er ramt af kræft og ikke har lang tid igen, vil han gerne mødes inden det er for sent. Da søsteren Liz samtidig har problemer med sin voldelige mand, tager søskendeparret en tur til Island for at besøge faderen.

Selvom Thorkild ikke længere arbejder indenfor politiet, er faderens dom for mord og ikke mindst da han selv pludselig befinder sig på et gerningssted for mord, startskuddet for hans egen efterforskning i hvorfor er hans far blevet dømt for mord. Flere ting i faderens forklaring giver ikke mening og Thorkild begiver sig ud i det islandske lokalsamfund for at finde svarene. Et samfund hvor alle kender hans far, familien og ikke mindst udemærket godt ved hvem Thorkild er. Søskendeparret kommer ind bag en dyster familiehistorie som gemmer på hemmeligheder, der kommer bag på dem. Thorkild får også et svar på hvorfor moderen rejste fra Island med de to små børn, og hvorfor kontakten til faderen på Island har været sparsom gennem årene.

En virkelig godt skrevet krimi, jeg vil nok mere kalde den en thriller for mit fokus da jeg læste bogen var selvfølgelig opklaring af selve mordene og hændelserne i nutiden, men lige så meget tilbageblikket og baggrunden for familiesituationen. Begge tidsforløb kører sideløbende igennem handlingen for til sidst at lægge de sidste overraskende brikker på plads i puslespillet.

Forlagets beskrivelse

Den tidligere forhørsleder Thorkild Aske bliver nødt til at vende tilbage til sine rødder på Island, hvor hans far, den karismatiske miljøaktivist Ulfur, er uhelbredeligt syg af kræft. Desuden sidder Ulfur i fængsel, dømt for drabet på sin unge kæreste. Thorkild og søsteren Liz tager turen til sagaøen for at tage afsked med deres far. Faren hævder, at han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles snart ind i sagen, som afslører nye sandheder om deres egen familiehistorie og klimaforkæmpernes mørke hemmeligheder. For at trænge tilbunds i sagen, tager Thorkild og Liz rundt på øen og deres rejse bliver en farlig og dramatisk færd, både for dem, men også for de mennesker, den involverer.