Krimi

Friheden af Arne Dahl

Lige pludselig skiftede vi fra vintertid til sommertid. Utroligt som tiden er gået stærkt i de sidste måneder – ja så stærkt at jeg har overset at en lang række af de forfattere, som jeg normalt læser pludselig, er aktuelle med nye bøger – og for nogens vedkommende har forlaget pludselig besluttet at udgive forfatterens første bøger. Egentlig pudsigt at forlaget har valgt at starte midt i en serie?

En af de forfattere, som netop nu er aktuel med en ny spændingsbog med Sam Berger og Molly Blom, er den svenske Arne Dahl. Hvad er oprindeligt var tiltænkt som en trilogi er nu blevet til foreløbig 4 bøger med Sam Berger og Molly Blom i hovedrollerne.

Den første bog om Sam og Molly var Skyggezone som udkom tilbage i 2016. Skyggezone hører til blandt de absolut bedste krimier, som jeg nogensinde har læst. Derfor hører jeg også til blandt de læsere som troligt følger Sam Berger og Molly Blom på nye eventyr. Arne Dahl har vel fået sit gennembrud inden serien om Sam Berger & Molly Blom, men selvom jeg har hans bøger om A-gruppen stående så fanger den serie ikke i samme omfang. Det er som om Arne Dahl, med Sam Berger og Molly Blom, er trådt op på et højere og ikke mindst bedre niveau som forfatter.

Forlagets beskrivelse

Sam Berger er langtfra lykkelig. Molly Blom er sporløst forsvundet, sandsynligvis gravid med deres fælles barn. Sam forsøger sig halvhjertet som privat efterforsker uden Molly. Pludselig får han en lukrativ sag: En kvinde er blevet kidnappet, og hendes terapeut beder Sam om hjælp – politiet skal under ingen omstændigheder involveres. Jagten efter kvinden leder Sam til en forsvunden skat, der har virket tillokkende på mange kriminelle gennem årene. Hvordan kan det ske, at den dødbringende skat også leder til Molly Blom?

FRIHEDEN er fjerde, fritstående del af Arne Dahls åndeløst spændende serie om Berger & Blom.

Anmeldelse

Arne Dahl kan om nogen skrue en god og spændende fortælling sammen. Sådan er det også i Friheden, hvor et gennemtænkt plot med små finurligheder og et væld af overraskelser undervejs gør det svært, at slippe bogen når man først er startet på den.

Friheden er det fjerde fritstående bind om Berger og Blom og skulle kunne læses uden at man nødvendigvis har læst de foregående bøger. Kendte jeg ikke personerne i serien i forvejen så ville første del af bogen havde været lidt ”tung” at komme igennem. For at forstå situationen og personerne synes jeg, at det var en stor fordel at have læst de foregående tre bøger.

Sam Berger og hans detektivfirma “Bootshaus Security AB” arbejder hovedsageligt med opklaring af forsikringssvindel. Det ændrer sig da Sam Berger via hans psykolog i Stockholm får en kidnapningssag. En af psykologens patienter, Nadja Karlsson, bliver kidnappet på gaden. Da, der ikke er nogen velhavende slægtninge, har kidnapperen tilsyneladende et godt kendskab til forholdet mellem Nadja og psykologien er specielt. Hvis der ikke udbetales en løsesum inden for tre dage, truer kidnapperen med at skære hovedet af den ukrainske kvinde, som har boet i Sverige i nogle år.

Berger skal finde ud af, hvor Nadja er, og bringe hende tilbage. Men hurtigt viser det sig at være lettere sagt end gjort. Nadja kom til Sverige, hvor hun, af den russiske mafia, blev tvunget til at arbejde som prostitueret sammen med andre piger fra de tidligere østbloklande i et bordel, som lidt ironisk havde navnet Svoboda (frihed). Det var en tid, hvor hun blev brutalt voldtaget og ydmyget dag efter dag af stedets leder, der kun blev om talt som ”obersten”. Hun overlevede årene og fik mulighed for at begynde et nyt liv, hvor hun arbejder for forskellige rengøringsfirmaer.

Det er først da Molly Blom dukker op med hendes og Sam Bergers 6 uger gamle datter Myrina, og straks er klar til at hjælpe med at løse kidnapningssagen, at der langsomt kommer lys ind i mørket. Molly har tidligere arbejdet som undercover agent og har et kendskab til det bordel, som styres af den russiske mafia. Mange af begivenhederne fra den tid er forsvundet fra hendes hukommelse og dukker først langsomt op som handlingen skrider frem. Hun kan ikke længere huske, hvor de 20 millioner € som den nu afdøde mafialeder Stepanka gemte for mange år siden, og som ”Obersten” nu febrilsk søger efter.

Friheden når ikke helt samme spændingsniveau som det tredje bind i Beger-Blom-serien Midtvand. Alligevel har Arne Dahl skruet en god og spændende fortælling sammen. Her er et gennemtænkt plot med små finurligheder og et væld af overraskelser undervejs gør det svært, at slippe bogen når man først er startet på den

Om Friheden

Sprog: Dansk
ISBN: 9788770073448
Forlag: Modtryk
Sideantal: 395
Udgivet: Marts 2020

Friheden kan købes hos Saxo.com

Friheden af Arne Dahl

Arne Dahl er garant for spænding og topunderholding

Arne Dahl kan om nogen skrue en god og spændende fortælling sammen. Sådan er det også i Friheden, hvor et gennemtænkt plot med små finurligheder og et væld af overraskelser undervejs gør det svært, at slippe bogen når man først er startet på den.

User Rating: No Ratings Yet !

Andre artikler

Back to top button