Krimi

Patienten

Et gammelt sanatorium som nu er lukket, hvad skete der egentlig på stedet mens det stadig fungerede som hospital, og hvorfor siger en døende patient til sin søster at folk dør der. Og hvad er sammenhængen til pigen Julia, som forsvandt uden at efterlade sig et spor og det er ikke lykkedes for politiet dengang at opklare hendes forsvinden. Der er her flere spørgsmål end der er svar, men det er en god start på endnu en krimi fra Trude Teige om journalisten Kajsa Coren.

I starten af handlingen møder vi Krøsus som igennem mange år har været patient på det tidligere sanatorium, vi får ikke meget mere at vide om hvem han er. Herefter er vi tilbage hos Kajsa Coren som bliver kontaktet af en fremmed mand som har brug for hendes hjælp. Han begynder at stille spørgsmål omkring den forsvundne pige Julia – en sag som Kajsa dækkede som journalist – kort efter bliver han fundet omkommet i vandet ud for byen Enden. Samtidig er Kajsa begyndt at få en mistanke om at han måske ikke er den som han siger at han er, så er det et hændeligt uheld, ligger der en kriminel handling bag eller har hændelsen forbindelse til Julia-sagen nu hvor han var begyndt at bore i lige netop den sag.

Samtidig med nutidens handling, følger vi patienten Krøsus som i 1993 fortsat befinder sig på sanatoriet Dikemark. Krøsus virker som en rationel og fornuftigt tænkende mand, så hvorfor han befinder sig på et sanatorium med psykiatriske patienter, er ikke klart. Men Krøsus har fundet sin egen hverdag og rutine på Dikemark, og nyder godt af en række privilegier som blandt andet omfatter at han har mulighed for at male. En nat under 2. Verdenskrig i dække af mørket, bliver en række kendte kunstværker bragt til en af sanatoriets ikke så kendte bygninger, Krøsus ser da lastbilerne kommer kørende med fragten og går på opdagelse for at finde ud af hvad det er. Her finder han ud af at en stor del af kunstværkerne omfatter værker af Norges kendte kunstner Edvard Munch – han bliver stærkt fascineret af et lille maleri hvis motiv han begynder at male igen og igen. År senere får han besøg af pigen Julia som er datter af stedets ledende læge, og da Julia ser hans malerier vil hun lære at male og de to udvikler efterfølgende et tæt venskab.

Spørgsmålene dukker op – hvorfor forsvandt Julia og hvad er der sket med hende ? hvem er den fremmede mand som pludselig begynder at stille spørgsmål ? hvor kommer sanatoriet ind i biledet ?

Politiet går igang med efterforskningen, samtidig har Kajsa startet sin egen research af de to hændelser og hvad der ligger bag og ikke mindst er der en sammenhæng. Samtidig bliver hun ramt af sygdom som får hende til at stoppe op og se livet med et andet perspektiv. Hvilket dog også giver hende en indsigt i Julia’s forsvinden og en eventuel kobling til nutiden.

En handling som starter et sted og tager en uventet drejning for pludselig at havne et helt andet sted. Spændende og ikke mindst fyldt med hemmeligheder og mørke sider af enkelte menneskers personlighed, men samtidig en historie om et venskab og et menneskes valg af liv. Trude Teiges bøger fanger fra første side og formår at fastholde læseren med lige tilpas mængde spænding og godt plot.

Patienten er 5. bind i serien om journalisten Kajsa Coren.

Forlagets beskrivelse

Da en psykiatrisk patient dør på Dikemark Sygehus i Asker i 1993, er det sidste, han når at hviske: “De dræber folk her.” Han har boet på afdelingen i mere end halvtreds år, og en af de få, han talte med, var pigen Julia. Ni år senere forsvinder hun som attenårig sporløst fra sin hjemby, Enden, på Sunnmørskysten.  Mange år senere findes en mand død i vandet ved Enden, og noget tyder på, at der er sket en forbrydelse. Efterforskningen viser sig at kaste nyt lys over både Julias forsvinding, og hvad der foregik på Dikemark.

Kajsa Coren dækkede i sin tid Julia-sagen, og hun får en anmodning om at kigge på den igen. Hendes undersøgelser fører hende ind i den aktuelle drabsefterforskning, der blandt andet involverer et ukendt Munch-maleri og psykiatriske eksperimenter, der ikke tåler dagens lys.

Fakta om bogen

Forfatter: Trude Teige
Udgivelsesdato: 5. januar 2023
Forlag: Alpha Forlag
ISBN: 9788772390765
Antal sider: 364


Hvor finder du bogen:

Patienten, kan købes hos – Bog&ide
Patienten, kan købes hos – Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks (reklame)

Bogormen

Penneførerne bag denne blog er bognørder og bogelskere, vi benytter enhver mulighed for at læse og fordybe os i en god bog.

Andre artikler

Back to top button