Roman

Den hemmelige bibliotekar af Madeline Martin

Anmeldereksemplar

I Den hemmelige bibliotekar tager Madeline Martin os med til 1943, hvor scenen er sat i henholdsvis Lissabon og Lyon. I bogens handling følger vi de to kvinder, Ava og Elaine, der begge på hver sin måde deltog i kampen mod nazisterne i 2. verdenskrig.

Ava arbejder som bibliotekar ved Library of Congress i Washington, da hun bliver hvervet til en efterretningsenhed, som indhenter efterretninger om nazisterne fra aviser og andre publikationer. Ava sendes til Lissabon, og da Portugal er forblevet et neuralt land under 2. verdenskrig, vil Ava være i stand til at samle informationer fra franske og tyske aviser samt publikationer fra den franske modstandsbevægelse.

Elaine (hvis rigtige navn er Hélène) slutter sig til den franske modstandsbevægelse, da hendes mand blev arresteret for at være medlem af den, noget han havde holdt hemmeligt for hende.

Scenen er sat og som læser venter jeg bare på at de to kvinders liv, i hver sin verden, krydser hinanden.

Forlagets beskrivelse:

Ny og gribende roman fra forfatteren bag Den sidste boghandel i London. Inspireret af den virkelige historie om amerikanske biblioteksspioner under Anden Verdenskrig.

Ava troede, hendes job som bibliotekar på Library of Congress i Washington DC ville være ensbetydende med et stille og rutinepræget liv. Men et uventet tilbud fra det amerikanske militær fører hende til Lissabon på en betydningsfuld mission.

Samtidig må franske Elaine ofre sin sikkerhed for at finde sin mand, som er blevet anholdt af besættelsesmagten. Hun får til opgave at arbejde med en skjult trykpresse styret af modstandsbevægelsen i det besatte Lyon. Mens krigen raser i Europa, finder de to kvinder frem til hinanden gennem kodede beskeder, og håbet om sejr vokser.

Anmeldelse

På flot vis skildrer Madeline Martin to separate verdner under 2. verdenskrig. Den hemmelige bibliotekar starter i 1943, som netop er det år, hvor størstedelen af befolkningen i Lyon mistede troen på Vichy-regeringen, og var overbeviste om, at Tyskland ville tabe krigen. Støtten til modstandsbevægelsen steg markant i det år.

Maline Martin har lavet en fin research omkring undergrundspressen, som var betydningsfuld i de år, da de officielle nyhedsmedier kun skrev om Tysklands sejre. Typisk for Lyon var også modstandsbevægelsens husomdelte flyers, som også er en del af handlingen.

På samme måde beskrives de hårde levevilkår som franskmændene levede under med stor knaphed på mad, mens tyskerne kunne ses på restauranter og barerne, hvor de spiste godt og drak fransk vin. Det er de små detaljer i beskrivelsen af hverdagen, og de ting som Elaine gør for at få mest muligt ud af sine rationer, der giver lidt ekstra farve til fortællingen i Den hemmelige bibliotekar. I modsætning hertil er livet i Lissabon noget lettere for Ava uden rationering og rigeligt mad, hvor hendes største fokus er, at holde sig fri for tyske spioner og det portugisiske hemmelige politi.

En spændende indgangsvinkel er fortællingen om, hvordan de allierede indsamlede efterretninger i Europa for både at bruge det viden i krigen men også for at genne til eftertidens historikere. På alle måder en fascinerende fortælling med en medrivende handling, som helt sikkert kan anbefales til alle, der nyder historisk fiktion.

Den hemmelige bibliotekar

Fakta om bogen

Forfatter: Madeline Martin
Udgivelsesdato: 25. januar 2023
Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788727007328
Antal sider: 416


Hvor finder du bogen:

Den hemmelige bibliotekar, kan købes hos – Bog&ide
Den hemmelige bibliotekar, kan købes hos – Saxo.com

Indlægget indeholder reklamelinks.

Historisk fiktion

På alle måder en fascinerende fortælling med en medrivende handling, som helt sikkert kan anbefales til alle, der nyder historisk fiktion.

User Rating: No Ratings Yet !

Bogormen

Penneførerne bag denne blog er bognørder og bogelskere, vi benytter enhver mulighed for at læse og fordybe os i en god bog.

Andre artikler

Back to top button