Forfattere

Bag om Dan Brown

Dan Brown er nok en af de mest succesfulde forfattere i nyere tid, med mere end 200 millioner solgte bøger på verdensplan. Hvem kender ikke bøgerne “Da Vinci mysteriet” og “Engle & Dæmoner” som bare er et udsnit af hans mange bøger og krimier. Her får du en introduktion til hvem forfatteren Dan Brown er og hvad der kendetegner hans forfatterskab.

Hvem er Dan Brown ?

Dan Brown er født d. 22. juni 1964 i New Hampshire, USA som søn af en matematiklærer og en organist. Før han startede med at skrive bøger, underviste han blandt andet i engelsk samtidig med at han studerede på universitetet. Hans første udgivelse var en novelle med navnet Digital Fortress som blev udgivet i 1998 og der fulgte flere udgivelser efter, men det var først da han udgav bogen Da Vinci-mysteriet at hans navn som forfatter for alvor slog igennem. Bogen blev en international succes og senere indspillet som film med Tom Hanks i hovedrollen som forsker og forfatter Robert Langdon.

Hans bøger er blevet solgt i mere end 250 mio. eksemplarer over hele verden og oversat til 56 forskellige sprog. Han er ikke mindst kendt for sin grundige og meget omhyggelige research i forbindelse med handlingen i hans bøger, som ofte er fyldt med historiske og videnskabelige fakta som ikke mindst er med til at give karakter og realisme til handlingen. Derudover har Dan Brown en helt unik evne til at aflæse den menneskelige psyke og bruge vores reaktionsmønstre til sine handlinger.

Dan Brown’s skrivekarriere har gjort ham til en af de mest berømte og kendte forfattere indenfor moderne litteratur. Flere af hans bøger har bevæget sig fra det skrevne papir og over til filmlærredet, hvor bøgerne Da Vinci-mysteriet samt Engle og Dæmoner er blevet filmatiseret. Sidstnævnte med hele to danske skuespillere på rollelisten – Nikolaj Lie Kaas som skurken Mr. Gray og Thure Lindhardt som løjtnant i Schweizergarden.

Temaer

De gennemgående temaer i Dan Browns bøger handler ofte om en kombination af religion, videnskab og historie, gerne med dybde og kompleksitet. Netop kombinationen eller grænsen mellem videnskab og religion er nogle ting som er tilbagevendende i hans bøger. Der fokuseres på konflikten mellem to modstridende parter, og der stilles spørgsmålstegn ved hvad vi mennesker egentlig kan håndtere i forhold til viden og om der eksisterer en højere magt.

Et andet vigtigt fokuspunkt i bøgerne, er de gemte samfund og deres skjulte agendaer. Der er en fascination af dynamikken i disse gemte samfund, hvor de ofte beskrives som samfund med stor indflydelse og påvirkning på verdens gang. Til sidst kan nævnes et karaktertræk fra flere af hansbøger, hvor hovedpersonen er nødsaget til at konfrontere sine dybeste frygt og se det i øjnene for at kunne komme videre.

Et nyt og overraskende tema for Dan Brown er musik, gåder og dyr, som man møder i bogen “Vild symfoni” som er en musikalsk børnebog om musen Maestro Mus som rejser verden rundt for at finde dyr til hans nye orkester.

Hvorfor er hans bøger så populære ?

Dan Browns bøger er kendt for deres intense og fangende handling, godt krydret med mystiske og komplekse karakterer, indviklet plot og ind imellem provokerende handlinger. Han har desuden en helt unik evne til at kombinere virkelige facts med fiktion, uden at man lægger mærke til det som læser og det derfor indgår i handlingen som en helt naturligt del. Det er samtidig bøger med et højt tempo, når det gælder handlingen – her sker der i den grad noget og der er fuld fart på handlingen, og ikke mindst spændingen. Det er bøger som fanger med deres handling og brede persongalleri, hvilket også er med til at gøre dem nemt tilgængelige at læse og samtidig også meget populære.

Bøger af Dan Brown

Indlægget indeholder affiliatelinks

Bogormen

Penneførerne bag denne blog er bognørder og bogelskere, vi benytter enhver mulighed for at læse og fordybe os i en god bog.

Andre artikler

Back to top button