Blog

Islandsk forfatter indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2022

Elísabet Jökulsdóttir er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2022 for romanen “Aprilsolskinskulde (Noget helt særligt) – En fortælling om kærlighed, vanvid og trøst”, der også blev tildelt den islandske litteraturpris for bedste roman 2020. Romanen udkommer nu på dansk, og dermed udkommer den prisvindende og anerkendte islandske forfatter for første gang i Danmark.

Védís, en ung, enlig mor, mister pludseligt sin far, og Aprilsolskinskulde følger hende gennem sorgen; den beskriver kærligheden, der kommer næsten lige så uventet som tabet af faren, og den begyndende rejse ind i et mentalt forvrænget univers – alt sammen i ét evighedsøjeblik.

Elísabet Jökulsdóttir giver Reykjavik og byens indbyggere et særligt skær gennem sin originale stil, som i Aprilsolskinskulde er glasklar og dyb, præget af lyrisk frihed og bevægelighed. Hun forstår at give husene liv og ånde, som var de et levende landskab; selv mellemrummene imellem dem får liv.

Hvad sker der mellem mennesker, når ordene svigter? Mister deres betydning? Når forbindelsen til sproget brister, hvad gør man så? “… for verden ville ikke eksistere, hvis det ikke var for ordenes betydning, den ville smuldre, og så kan mennesket ikke leve i den” står der i romanen.

Elísabet Jökulsdóttir (f. 1958) har to gange vundet Kvindernes Litteraturpris i Island, været nomineret til Nordisk Råds litteraturpris i 2016 og igen i år. Prisen uddeles til november. Elísabet Jökulsdóttir har modtaget flere andre priser og udmærkelser for sit forfatterskab, og hun betegnes som en alsidig stilist, der har greb om mange forskellige stilarter fra det absurde til det realistiske. Forfatterskabet dækker også over flere genre: fagbøger, digtsamlinger og romaner. Alsidigheden kommer også til udtryk på andre måder. I 2016 stillede hun op til det islandske præsidentvalg med mottoet: “Vi skal alle kigge noget mere på skyerne.”

Bogen udkommer d. 1. marts 2022 på Turbineforlaget

Foto af forfatteren er taget af hendes søn