BøgerRoman

De fire vinde af Kristin Hannah

I De fire vinde tager Kristin Hannah os med på en rejse, der starter i 1920’erne i Texas til et stærkt troende og ikke mindst konservativt samfund. Her møder vi den unge pige Elsa, som lever en meget beskyttet tilværelse hos sin familie. Ved et uheld bliver hun gravid, hvilket resulterer  i at hun bliver smidt ud af sine forældres hjem. Elsa Martinelli flytter så ind hos sin mands italienske familie, hvor hun føder en datter. Siden får Elsa også en søn med sin mand, som hun ikke har noget til fælles med udover børnene.

I midten af 1930’erne blev Texas hærget af denne sandstorm efter den anden. Resultatet var ødelagt høst, kvæg der gik til grunde og generelt mangel på mad. Mange familier flygtede for sandstorme og dårlig økonomi til Californien, ikke mindst lokket af foldere som lovede guld og grønne skove. Elsas mand er den første, der flygter og lader sin familie i stikken.

Da Elsas søn bliver syg, ser Elsa ingen anden udvej end også at rejse til Californien for at redde sin familie. En rejse, der viser sig at være ren rædsel. Californien var på dette tidspunkt allerede oversvømmet med mere ufaglært arbejdskraft end bomuldsplantagerne og landbruget i øvrigt kunne beskæftige.

Med en arbejdsstyrke der overstiger manglen på arbejdskraft presser plantageejerne lønningerne ned og driver de fattigste endnu længere ud i fattigdom. I en tid hvor den økonomiske krise er på sit højeste kæmper Elsa en brav kamp for at holde sig selv og sine børn i live. Presset af situationen involverer Elsa (og hendes datter) sig i fagforeningernes kamp for bedre vilkår for arbejderen, og bringer dermed sig selv i en farlig situation.

Forlagets beskrivelse

TEXAS, 1934

Millioner af mennesker er arbejdsløse, og en ekstrem tørke breder sig over landet. Bønderne kæmper for at redde deres sidste levebrød, mens afgrøderne langsomt visner, og voldsomme støvstorme truer med at begrave alle levende.

Det er svære tider, og Elsa Martinelli må som så mange andre træffe et skæbnesvangert valg: kæmpe for alt, hvad hun kender og har kært, eller drage mod vest med sine to børn i søgen efter et bedre liv i Californien.

Elsas utrolige rejse gennem det barske og ufremkommelige landskab bliver et vidnesbyrd om urokkeligt håb, hjerterum og offervilje. Det er historien om en mors endeløse kærlighed til sine børn og om kvinders styrke og udholdenhed, når verden rammes af mørke.

De fire vinde er et uforglemmeligt portræt af USA og den amerikanske drøm set gennem øjnene på en kvinde, hvis mod og trængsler får afgørende betydning for en hel generation.

Anmeldelse

Med de fire vinde har Kristin Hannah skrevet en fantastisk fortælling, der sprogligt er kraftfuldt og stærkt skrevet. Hvor megen modgang kan et menneske klare før naturen tvinger det i knæ. Elsa Martinelli har en utrolig styrke og stædighed. Hun kæmper som en løvinde for sin families overlevelse. Hun tager sig af sine svigerforældre, kæmper med en pubertetsdatter og har en syg søn.

Forladt af en mand, der fejt flygtede fra familien samler Elsa al sin mod og styrke og kæmper for familiens overlevelse. Elsa siger selv, at hendes hjerte er svagt men i virkeligheden er det netop hendes hjerte, der er stærkest. Hun kæmper for overlevelse, har mod til at finde nye veje, styrke til at indrømme at hun tager fejl, og hun formår at gøre sine børn endnu stærkere, hvor specielt hendes datter undergår en kæmpe udvikling. I høj grad en fortælling om moderskab.

De fire vinde og Kristin Hannah var et nyt bekendtskab for mig. Det er en bog, der får en til at tro på en bedre verden. Hvis du kæmper for det du tror på, bliver du belønnet, selvom det ikke altid er på den måde, som du forventer det.

Bogens tema er handling er lige så relevant i dag som i ”1930’erne”. I vores tid er sandstormen skiftet ud med andre ”storme”, som får mennesker til at krydse landegrænser i jagten på et bedre liv. Ser vi på vor egne familiehistorier har vi nok alle aner, som på et eller andet tidspunkt har søgt lykken for deres familie i et andet land. Fik de samme modtagelse som vi giver de mennesker, som i kommer til vores dør med håb om en bedre fremtid?

Om De fire vinde

Sprog: Dansk
ISBN: 9788702330465
Forlag: Cicero
Sideantal: 416
Udgivet: 11. februar 2022

De fire vinde kan købes hos Saxo.com
De fire vinde kan købes hos tales.dk
De fire vinde kan købes hos Bog&idé

De fire vinde af Kristin Hannah

Fantastisk fortælling, der sprogligt er kraftfuldt og stærkt skrevet.

Med den fire vinde har Kristin Hannah skrevet en fantastisk fortælling, der sprogligt er kraftfuldt og stærkt skrevet. En fortælling om moderskab og kampen for et bedre liv.

User Rating: No Ratings Yet !

Andre artikler

Back to top button