Krimi

STORMFALD

Handlingen starter da Olof efter mange år vender hjem til sin hjemegn og finder sin far død i badekarret i barndomshjemmet. Et dødsfald som ved første øjekast kunne se ud som det er et selvmord men som viser sig ikke er sket ved egen kraft. Herefter møder vi politibetjenten Eira Sjödin som bliver kaldt ud til gerningsstedet for at undersøge et mistænkeligt dødsfald – som viser sig at være en af byens beboere – en ældre mand som er død i et badekar. Anmelderen af det mistænkelige dødsfald er en nabo til Olofs far, som tilfældigt møder Olof på vej væk fra faderens hus og hvor Olof fortæller at han har fundet sin far død.

Her kunne det være en helt almindelig historie om en mand i chok over at have fundet sin far død og ikke ved hvad han gør, men sådan skal det ikke være.

En handling som centreres i et dødsfald, og som lige så stille åbner døre til personer og hændelser i lokalsamfundets gemmer, og som nu bliver vækket til live efter mere end 20 år. For hvad skete der egentlig for 23 år siden da pigen Lina forsvandt – alle formodede at hun var blevet dræbt på trods af at man aldrig havde fundet et lig. Drengen Olof på blot 14 år, indrømmer at have dræbt Lina – uden at politiet kan fremvise nogen som helst beviser for gerningen. Olof bliver efterfølgende frikendt for drabet – i hvert fald i forhold til det juridiske system men han er allerede dømt i indbyggernes opfattelse. Hvilket får store konsekvenser for ham, og ikke mindst for det lille samfund og dets beboere.

Som hovedperson følger vi Eira, der i sin rolle som politi-efterforsker bliver sat på opgaven for at opklare hvem der dræbte Olofs far. Det skal dog vise sig ikke at være nogen nem opgave, for udover at ingen rigtig vil sige noget og den generelle holdning peger i en retning, så begynder opklaringen også at trække spor i Eiras egen familie og opvækst. Hvor episoder og drømme fra dengang pludselig hentes frem og ikke umiddelbart er et glædeligt gensyn med fortiden.

En krimi men som ikke kun omfatter mord, men også kærlighed, hemmeligheder, intriger, jalousi og triste personlige skæbner. Fantastisk godt skrevet og en meget overraskende slutning, dette er ikke en af den slags krimier hvor læseren efter de første 20 sider allerede kan gætte sig til hvem gjorde hvad. Her er det spænding til det sidste og med tilbageholdt åndedræt, indtil det endelig afklares hvad der egentlig skete dengang for 23 år siden.

Selvom historien ikke er en sand historie, så bygger handlingen i følge forfatteren på virkelige hændelser som skete for flere år siden i dele af Sverige og har haft nogle fællestræk i forhold til politiets håndtering af efterforskning.

Forlagets beskrivelse

Olof var kun fjorten år, da han tilstod mordet på en lidt ældre pige, Lina. 
Treogtyve år senere drejer han af E4 i Ångermanland, ind på de små veje, der fører til hans barndomshjem. I badeværelset finder han sin far død, myrdet med en jagtkniv.

Eira Sjödin er lige vendt hjem til sin barndomsby – for at arbejde ved politiet og for at tage sig af sin mor. Efterforskningen af mordet på Olofs far vækker hendes fortid til live.
Eira var ni år, da Lina blev myrdet. Olof var drengen fra hendes mareridt.

STORMFALD er første bog i en ny serie, der udspiller sig i Ådalen, det norrlandske skovland ved Ångermanelvens bred. Bogen er kåret som Årets Bedste Svenske Krimi 2020 og har vundet Glasnøglen for Bedste Nordiske Krimi 2021.

Info om bogen

Forfatter: Tove Alsterdal
Udgivelsesår: 2021
Forlag: Modtryk
Sideantal: 366
Originalsprog: Svensk
Oversat af: Lilian Kingo

Hvor kan du købe bogen

På Saxo.dkSTORMFALD
På Bog & IdeSTORMFALD

Andre bøger af Tove Alsterdal

Overraskende

Spænding og psykologi

Selvmord, mord, kærlighed...

User Rating: No Ratings Yet !

Bogormen

Penneførerne bag denne blog er bognørder og bogelskere, vi benytter enhver mulighed for at læse og fordybe os i en god bog.

Andre artikler

Back to top button