Roman

Mormor dansede i regnen

Da moderen dør, tager Juni tilbage til hendes hus som tidligere var bedsteforældrenes hjem, her begynder hun at rydde op i huset og opdager billeder og breve som har tilhørt bedstemoderen men som Juni aldrig har hørt om. Umiddelbart en helt almindelig familie med sine op- og nedture men hvilke hemmeligheder gemte bedstemoderen på og hvad skete der under krigen, og hvorfor var forholdet mellem Junis mor og bedstemor ind imellem noget anstrengt. Juni begynder derfor at dykke ned i hvad der skete dengang, med hjælp fra familiens nabo som har kendt bedsteforældrene og familien igennem mange år, og ikke mindst kender til dele af historien.

En fantastisk rørende og samtidig tragisk fortælling om den unge norske kvinde Tekla under 2. Verdenskrig, som møder kærligheden i form af en ung tysk soldat udstationeret i Norge. De 2 mødes gennem deres interesse for heste og på trods at de er på hver side af krigens parter. De er nødt til at holde deres kærlighed skjult, for en norsk pige sammen med fjenden – en tysker, er ikke velset på dette tidspunkt, og slet ikke af Teklas familie.

Drømmen for det unge par er, at rejse til Tyskland – til hans hjemby Demmin, hvor de vil slå sig ned på familiens gård. Tekla forlader sin familie og sammen med Otto, lykkes for det nygifte par at rejse til Tyskland. Her ankommer de til Demmin hvor de mødes af synet af en sønderbombet by efter russernes indtog. Byen gemmer samtidig på en dyster tragedie, da en stor del af indbyggerne valgte at begå selvmord da de hørte at russiske soldater var på vej. Et resultat af skræmmekampagner om russerne som under krigen blev udsendt fra styret i Berlin.

Det unge par kæmper for at overleve på kanten af fattigdom, efter at Otto dør under tragiske omstændigheder, lykkes det Tekla at komme tilbage til Norge. Hun er blevet gift med en norsk mand og de bosætter sig i hendes hjemegn, hvor datteren Lilla vokser op. Lilla er uvidende om moderens fortid og hvad hun har været igennem, men det kommer alligevel til at spille en betydende rolle for forholdet mellem mor og datter.

Bogen er fiktion men handlingen er baseret på den tragiske skæbne om masse-selvmordet i byen Demmin i Tyskland i foråret 1945, og kærligheden mellem unge mennesker på trods af verdens tilstand under krigen.

Forlagets beskrivelse:

Et stærkt familiedrama om kærlighed og svigt i krigens kølvand. Baseret på den tragiske historie om den østtyske by Demmin, hvor hundredvis af borgere i 1946 begik selvmord, da russerne indtog byen.

Den unge kvinde Juni har arvet sine bedsteforældres hus og drager derfor tilbage til den lille ø, hvor hun er vokset op. Mens hun går og rydder op i huset, falder hun over et billede af sin mormor  sammen med en tysk soldat og et brev, hun skrev i 1946. Brevet er stemplet i Tyskland. Juni har aldrig hørt noget om, at hendes mormor skulle have været i Tyskland lige efter krigen, og hun beslutter sig for at grave lidt i mormorens historie. Jagten på sandheden fører Juni til Berlin og videre til en lille by, som blev del af den russiske zone, da Tyskland overgav sig. En by, der gemmer på et helt forfærdeligt stykke krigshistorie, som alle gerne vil glemme. Og Juni forstår nu, at hendes mormor hele livet har båret på en forfærdelig fortid, der også har haft betydning for Juni selv og hendes mor, Lilla.

Mormor dansede i regnen er en stærk fortælling om tre generationer af kvinder, og hvordan fortielser kan have følger i mange generationer. Men først og fremmest er det en fortælling om kærlighedens helbredende kraft.

Trude Teige (f. 1960) er norsk forfatter. Hun er uddannet oversætter og journalist og arbejdede i en årrække som reporter hos det norske TV2. Hun debuterede som forfatter i 2002 og har skrevet en række romaner og krimier. Mormor dansede i regnen, er den første af hendes bøger, der udkommer på dansk.

Fakta om bogen

Forfatter: Trude Teige
Udgivelsesdato: 26. april 2021
Forlag: Alpha Forlag
ISBN: 9788772390123
Antal sider: 320


Hvor finder du bogen:

Mormor dansede i regnen, kan købes hos – Bog&ide
Mormor dansede i regnen, kan købes hos – Saxo.com

Indlægget indeholder reklamelinks.

Bogormen

Penneførerne bag denne blog er bognørder og bogelskere, vi benytter enhver mulighed for at læse og fordybe os i en god bog.

Andre artikler

Back to top button