Spænding

Mørkeland af Niels Krause-Kjær

Det bliver et afgørende valg. Kan de gamle holde skansen, eller siger vi goddag til gakkelak-land?”, spørges der i Niels Krause-Kjærs nye politiske spændingsroman ”Mørkeland”. Et spørgsmål der, med de seneste meningsmålinger i dagfrisk erindring, er blevet mere aktuelt end nogensinde.

Allerede med skabelsen af Alternativet så vi de første konturer af et gakkelak-land i horisonten. Siden er virkeligheden gået stærkt og stærkere end nok Niels Krause-Kjær selv havde forestillet sig, da han skrev Mørkeland. Nuvel Nye Borgerlige var forventet på scenen, men at Stram Kurs siden er kommet til og står til at blive valgt ind i Folketinget lå vist ikke i kortene.

”Mørkeland” er en uafhængig fortsættelse af ”Kongekabale” fra 2000. Vi møder igen journalisten Ulrik Torp, der endnu engang leder os ind i det krydsfelt der er mellem journalistik og politik – og ikke mindst magtspillet bag. Alt sammen suppleret med Torps egne oplevelser med jobcentret og sundhedsvæsenet – oplevelser som vi nok alle kan nikke genkendende til i et eller andet omfang.

Forlagets beskrivelse

“Mørkeland” er Niels Krause-Kjærs uafhængige fortsættelse af den filmatiserede bestseller-roman “Kongekabale”.

Mistanke om svindel på højeste plan viser sig at trække tråde langt ind i det danske demokrati. En ung fuldmægtig i indenrigsministeriet myrdes, dagen før der udskrives folketingsvalg. Journalisten Ulrik Torp, der efter en fyringsrunde er endt på kontanthjælp, sendes af Jobcenteret i virksomhedspraktik på Dagbladet og begynder at skrive om mordet. Den unge fuldmægtig havde angiveligt fået færten af et omfattende bedrag, og sammen med en praktikant kommer Ulrik Torp på sporet af en lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der med alle midler synes parate til at forsvare samfundet mod en illiberal dagsorden styret af tweets og facebookopslag.

Ligesom “Kongekabale” bevæger “Mørkeland” sig i grænselandet mellem medier og politik og beskriver aktuelle politiske dilemmaer, ligesom den trækker den faktuelle historie om Firmaet – en privat efterretningstjeneste i Danmark dannet efter Anden Verdenskrig og angiveligt lukket ned i 1960’erne – ind i en nutidig sammenhæng.

Anmeldelse

Niels Krause-Kjær har leveret en velskreven roman, hvor han med både indsigt og god (jysk) lune får sat fokus på en række af de politiske udfordringer, som Danmark og det øvrige Europa står overfor netop nu.

Ifølge bogens omslag er der tale om en ”politisk spændingsroman”. For mig var det en bog med mere politik end spænding. Politik er netop der, hvor Niels Krause-Kjær har sin styrke. I bogen sættes der blandt andet fokus på et Europa i forandring. Et EU hvis ydre grænser er under pres og hvor nationalistiske kræfter har vind i sejlene i flere lande og sætter spørgsmålstegn ved om EU er det rigtige. Niels Krause-Kjær kommer godt omkring de politiske udfordringer, som han rammer meget præcist.

Det krydres så med et indblik i pressens verden, hvor de digitale nyheder vægtes mere og mere. Nyhederne skal ud hurtigt og clickbait spiller en stadig større rolle for at lokke læserne ind på artiklerne.

Rammerne for at skabe en rigtig spændingsroman er til stede. En lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der ikke går af vejen for at forsvare det samfund, som de tror på, selvom det omfatter udemokratiske og kriminelle metoder. Det er næsten som taget ud af Jens Henrik Jensens serie om Oxen og Danehoffet.

Afslutningen på bogen bekommer mig lidt tam og ufuldendt. Lidt som når man til en skriftlig eksamen skal have det sidste med inden tiden rinder ud. Spørgsmålet er om der kommer en tredje bog med Ulrik Torp?

Om Mørkeland

Sprog: Dansk
ISBN: 9788711910283
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sideantal: 299
Udgivet: 16. maj 2019

Mørkeland kan købes hos Saxo.com

Mørkeland af Niels Krause-Kjær

Mørkeland er en velskreven bog men med mere politik end spænding

Niels Krause-Kjær har leveret en velskreven roman, hvor han med både indsigt og god (jysk) lune får sat fokus på en række af de politiske udfordringer, som vi i Danmark og i Europa står over netop nu. For mig er det mere en politisk spændende bog, hvor Niels Krause-Kjær kommer godt rundt om aktuelle politiske udfordringer. Som "spændingsroman" en lidt hurtig og halvtam afslutning på bogen.

User Rating: No Ratings Yet !

Andre artikler

Back to top button