Alle bøger

  • Alle
  • Blandet
  • DIY
  • Krimi
  • Roman
  • Skønlitteratur
  • Spænding
Børnene fra Villa Emma
Ivan Sciapeconi
4,0 rating
Roman
Børnene fra Villa Emma
Forfatter : Ivan Sciapeconi
Udgivelsesdato : 16. marts 2023
Forlag : Alpha Forlag
Format : ebook, hardcover
ISBN : 9788772391144
Antal sider : 240
Country : Italien
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Hjertevarm historie om næstekærlighed og hjælp til dem som har brug for det, velskrevet og med humor.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Bogen Børnene fra Villa Emma er en roman om en gruppe jødiske børn under 2. Verdenskrig, hvor forældrene vælger at sende børnene ud af Tyskland for at de skal være i sikkerhed i Israel. Da verdenssituationen på det tidspunkt ikke gør det muligt at tage direkte til Israel, må turen derfor tages over en række lande over en længere periode for ikke at vække for meget opmærksomhed. Derfor ender børnene i Villa Emma i Italien, hvor de kommer til at tilbringe en længere periode inden de kan rejse videre.

Det er samtidig den italienske forfatter Ivan Sciapeconis debutroman, han har tidligere skrevet flere børne- og ungdomsbøger så Børnene fra Villa Emma er hans første værk for de voksne læsere. Sciapeconi har her skabt en fascinerende verden, der både er rig på historie og fantasi. Handlingen er fri fantasi - hvilket forfatteren selv påpeger men er samtidig baseret og inspireret af virkelige hændelser. Bogen er oprindeligt udgivet i 2019 på italiensk.

Handlingen starter da vi møder drengen Natan, som er født af jødiske forældre og bor i Berlin. Efter at 2. Verdenskrig er brudt ud og mens jøderne får sværere ved at opholde sig i Tyskland, beslutter Natans mor at lade ham rejse i sikkerhed i Israel. Natans far er på nuværende tidspunkt allerede blevet hentet derhjemme af "brunskjorterne" og da Fru Feier tilbyder Natans mor at tage sig af drengen og sørge for at han kommer til Israel indvilliger Natans mor. Aftalen bliver at hun og hans yngre bror skal følge efter senere, da de er nødsaget til at rejse i mindre grupper og at en gruppe børn vækker mindre opmærksomhed undervejs.

Efter en rejse gennem Slovenien med mindre ophold undervejs, ender de i den italienske by Modena hvor de får ophold i Villa Emma som ligger lidt udenfor byen. Her bliver de mange børn modtaget med åbne arme, og de lokale bidrager med al den hjælp som de kan for at holde børnene skjult.

Ivan Sciapeconi gør et fremragende stykke arbejde med at give sine karakterer personlighed, som man hurtigt får sympati med. Skrivestilen er også bemærkelsesværdig med sine beskrivelser, stærke temaer om familie og fællesskab samt ikke mindst en gennemgående tone, der er både humoristisk og hjertevarm.

Forlagets beskrivelse:

Italiensk romandebut baseret på den sande historie om 73 jødiske børn fra rundtomkring i Europa, der overlevede Holocaust i en forladt villa i en lille by i Norditalien. Natan er elleve år gammel, da Frau Feier banker på døren for at tale med hans mor. Hans far er allerede blevet hentet af mændene i sorte skjorter, og der skal ikke meget til at overbevise Natans mor om, at Berlin i 1942 ikke er et sted for en lille jødisk dreng.

Natan er et modigt barn, men han har ingen anelse om, at han skal til at rejse gennem den slovenske vinter til Villa Emma, der ligger uden for den norditalienske by Modena, hvor han skal mødes med andre jødiske børn fra Europa.  I den lille by i Italien står hele lokalsamfundet sammen for at huse og beskytte de jødiske børn mod fare og deportation. Men efterhånden som den tyske besættelse skrider frem, må de lægge en plan for at få alle børnene ud af landet og i sikkerhed i Palæstina.

Hvor finder du bogen:

Børnene fra Villa Emma, kan købes hos - Bog&ide
Børnene fra Villa Emma, kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder reklamelinks.

helt fint, tak
helt fint, tak
Monica Heisey
3,0 rating
Skønlitteratur
helt fint, tak
helt fint, tak
Forfatter : Monica Heisey
Udgivelsesdato : 26. september 2023
Forlag : Gads Forlag
Oversat af : Randi Bjerre Høfring
Format : ebook, audiobook
ISBN : 9788712072676
Antal sider : 384
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Monica Heiseys "helt fint, tak" er en underholdende og tankevækkende bog, der med humor og ærlighed dykker ned i det moderne livs udfordringer.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Monica Heiseys ”helt fint, tak" er en både vittig og indsigtsfuld bog, der dykker ned i forskellige facetter af det moderne liv med et forfriskende perspektiv. Med sit skarpe vid og humoristiske tone bringer Heisey et nyt syn på de erfaringer og udfordringer, som Generation Y står over for, hvilket gør bogen til en fornøjelig læsning for både den yngre generation og for os ”ældre”, der er nysgerrige, og som prøver at forstå den verden, som de skal begå sig i.

På elegant vis formår Monica Heisey at komme rundt om en række relevante og aktuelle emner tilført en masse humor. Med tankevækkende indsigt dissekerer hun alt fra de sociale medier til hvor meget vi som mennesker går op i hvordan andre ser på os.

Du er 29 år gammel, og du har tilbragt ni år af dit liv med den samme mand. Det logiske skridt er at gifte sig med ham, så det gør du. Mindre end to år senere er dit forhold forbi, og du undrer dig over, hvordan du skal klare pludselig at være alene. Sådan begynder det for hovedpersonen Maggie i ”helt fint, tak”.

Da hendes forhold slutter, hævder Maggie at have det, som bogens titel antyder, helt fint. Når alt kommer til alt, sluttede hendes ægteskab ikke på grund utroskab eller enden uenighed. Maggie og Jon slog op, fordi de, ligesom millioner af andre par, ikke kunne få det til at fungere. De var nok bare vokset fra hinanden.

Men lige så meget som hun forsøger at overbevise velmenende venner og kolleger – og måske endda sig selv – om, at hun har det rigtig godt, kæmper hun faktisk for at finde sit fodfæste. I et forsøg på at komme tilbage til livet kaster Maggie sig over online dating og prøver kræfter med en lang række forskellige hobbyer – alt fra spinning til kreativ skriveworkshops for at distrahere sig selv for sine problemer.

Forlagets beskrivelse

”Bridget Jones for smartphone-generationen.” Publishers Weekly
”Vanvittig sjov, smukt skrevet og hjerteskærende ægte.” Dolly Alderton

Den canadiske forfatter Monica Heisey debuterer med en bittersød, sjov og skarp roman om at starte forfra efter en livskrise. Maggie har det helt fint. Det kan godt være, at hun ikke har nogen penge, at hun er gået helt i stå med sin afhandling om et obskurt emne, og at hendes ægteskab med ungdomskæresten Jon kun varede 608 dage. Men i en alder af 29 er hun helt klar til at leve singlelivet fuldt ud. Set fra den lyse side: Nu har hun endelig tid til at få ni nye hobbyer, spise burger kl. fire om natten og ”komme op på hesten igen” med sex og dating. Med støtte fra sin vejleder på universitetet, sin venindeAmy og gruppechatten med vennerne sætter hun kurs mod sit første år som single. Hun forsøger at date igen og stiller sig selv de helt store spørgsmål, der kan dukke op, når man befinder sig grædende på gulvet i sin lejlighed midt om natten.

Monica Heisey er en canadisk forfatter og komiker bosat i London. Hun skriver jævnligt for The New Yorker, New York Times, Vogue og Guardian m.fl. og er desuden manuskriptforfatter på flere store tv-serier, bl.a. filmatiseringen af Dolly Aldertons roman Everything I know About Love.

”En varm og samtidig knivskarp roman, hjerteskærende og hylemorsomt fortalt.” Entertainment Weekly
“En forfatter, du gør klogt i at holde øje med i fremtiden.” The Times

Anmeldelse

Monica Heiseys skrivestil er engagerende og relaterbar. Uanset om hun diskuterer voksenlivets problemer eller reflekterer over skønhedsidealernes absurditet, vækker hendes autentiske stemme genklang hos læseren. Hun fanger ubesværet angsten, forhåbningerne og selv de banale aspekter af hverdagen, trækker læseren ind i hendes verden og opfordrer til selvransagelse undervejs.

Selvom helt fint, tak primært henvender sig til Generation Y, er Heiseys observationer og kommentarer relevante for alle, der navigerer i kompleksiteten i nutidens samfund. Hendes ærlighed om forskellige samfundsmæssige pres skærer igennem støjen, tilbyder et forfriskende perspektiv og fremkalder en følelse af kammeratskab blandt læserne. Det er en påmindelse om, at vi ikke er alene i vores kamp, og at selv i kaos er der plads til humor og lethed.

Lad det bare være sagt, at selvom jeg til tider var underholdt var der også til tider lange passager, som ikke fangede. Selv om jeg aldersmæssigt føler mig som en del af Generation Y så siger dåbsattesten noget andet. Hele den verden med sociale medier og vigtigheden at perfekthed fandtes ikke, da jeg havde en alder svarende til Generation Y. Dengang var, der ikke heller noget, der hed sociale medier. Yderemere har jeg aldrig stået i samme situation som Maggie. Det kan gøre det svært for læseren at relaterer sig til bogens problemstillinger. Men okay - en bog der statistisk set rammer omkring 50% af alle ægteskaber - er nu alligevel en ganske stor målgruppe.

Konklusionen er, at Monica Heiseys "helt fint, tak" er en underholdende og tankevækkende bog, der med humor og ærlighed dykker ned i det moderne livs udfordringer. Gennem sin legende, men indsigtsfulde udforskning af forskellige emner tilbyder Heisey en både engagerende og relaterbar læseoplevelse, der vil få læserne til at reflektere over deres egne erfaringer. Uanset om du er en del af Generation Y, der leder efter en bog, der indfanger essensen af din generation, eller en, der er interesseret i at få et indblik i Generation Y’s liv, er "helt fint, tak" en bog, der er værd at læse.

Hvor kan du købe bogen:

helt fint, tak kan købes hos - Bog&ide
Døden i desserten kan købes hos - Saxo.com
Indlægget indeholder affiliatelinks (reklamelinks).

Døden i desserten
Rosemary Shrager
4,0 rating
Krimi
Døden i desserten
Forfatter : Rosemary Shrager
Udgivelsesdato : 10. august 2023
Forlag : Cicero
Oversat af : Brian Christensen
Format : ebook, audiobook
ISBN : 9788702356908
Antal sider : 400
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Døden i desserten har et indviklet og spændende plot, som er pakket ind i oceaner af mad.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Døden i desserten er skrevet af den i England kendte tv-kok Rosemary Shrager. I England har hun brillieret med sin madlavning i egne tv-serier, medvirket i flere andre udsendelser. Nu prøver hun kræfter med krimigenren. Døden i desserten er anden bog i serien om Prudence Bulstrode, som vi første gang stiftede bekendtskab med i bogen Mord på menuen.

Denne gang skal Prudence Bulstrode arrangere en middag for beboerne i landsbyen Scrafton Busk i Yorkshire med hjælp fra sit barnebarn Suki. Hver eneste af de mere end 100 landsbyboere venter spændt på middagen. Men ventetiden på hendes berømte figenbudding er længere, end de havde forventet.

Det er vinter, det sner, og Prudence er i gang med at forberede maden og tjekke sine berømte buddinger efter deres seks uger lange modningsperiode. Alt er klar til at gå i gang. Men så kigger hun ud af vinduet og fornemmer noget mærkeligt, som hun ikke helt kan sætte fingeren på. Det bekymrer hende, og senere får et skrig udenfor hende til at skynde sig hen for at se, hvad der er galt. Bekymringen var berettiget. En arm hænger slapt ud af snemanden på landsbyens grønne område.

Liget viser sig at være den lokale vagabond Terry Chandler. Prudence er på sagen - men det er aftenen for det festmåltid, hun så kærligt har forberedt. Hvad skal hun tage sig af først? En vanskelig situation opstår, da årsagen til Terrys død på ingen måde er enkel. Hvorfor snemanden? Og hvad er Mystery Hills? Ingen lader til at vide det, men Prudence er en beslutsom dame, og hun vil løse disse gåder.

Forlagets beskrivelse

Nogle gange må man tage det sure med det søde … Og det er Prudence Bulstrode efterhånden ekspert i.

Prudence Bulstrode elsker en god udfordring, og det er lige præcis, hvad den store fest for hundredvis af gæster i den lille landsby Scrafton Busk viser sig at være. Her skal der kokkereres til den store guldmedalje, og Prudence griber altid muligheden for at imponere gæsterne med sine bedste menuer.

Men på den store aften bliver den lokale vagabond Terry fundet død under mystiske omstændigheder: Han er blevet skjult inde i den store snemand på byens torv. Det mærkværdige og makabre fund får alle til at miste appetitten.

Hvem ønskede sådan en skæbne for Terry? Og hvad betyder den mystiske sidste besked, han efterlod til sin bror? Prudence og hendes barnebarn, Suki, må endnu en gang smøge ærmerne op og kaste sig over sagen.

Pressen skriver:
”Der er underholdning og hygge for alle pengene, når den charmerende men nysgerrige Prudence går i gang med at opklare mord.”
– Lektørudtalelse

"Shrager skriver sansepirrende britisk landsbykrimi, helt bogstaveligt med det hele."
– Jyllands-Posten

Anmeldelse

Døden i desserten har et indviklet og spændende plot, som er pakket ind i oceaner af mad. Prudence Bulstrodes minder lidt om en irriterende Miss Marple eller Jessica Fletcher, når hun render folk på dørene i jagten på nye spor.

Døden i desserten har det hele: mord, folklore, nedgravede skatte og familier på kant med hinanden. Rammen om det hele er det dejlige landskab omkring et meget snedækket Yorkshire, hvor landsbyer kan blive afskåret fra omverdenen med et øjebliks varsel. Den hovedmistænkte virker altid lidt for indlysende, indtil der langsomt afsløres mere om vedkommendes liv og de problemer, han eller hun er havnet i, og til sidst bliver man helt i tvivl om, hvem morderen er.

Jeg reserverer allerede nu bord til den næste gang der bydes til fest med Prudence Bulstrodes.

Hvor kan du købe bogen:

Døden i desserten kan købes hos - Bog&ide
Døden i desserten kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks (reklamelinks).

Døden i desserten

Tågehav
Kristina Ohlsson
5,0 rating
Krimi
Tågehav
Forfatter : Kristina Ohlsson
Udgivelsesdato : 1. september 2023
Forlag : Modtryk
Oversat af : Lillian Kingo
Format : ebook, hardcover, audiobook
ISBN : 9788770078412
Antal sider : 484
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Endnu en tætpakket krimi fra Kristina Ohlsson, den har alle elementer af spænding, familietragedie og ikke mindst en spirende kærlighedshistorie.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Så er vi atter tibage hos August Strindberg og Maria Martinsson på Hovenäset i den svenske skærgård. De to bor nu sammen og nyder den svenske sommer, samtidig med at der snart skal være bagekonkurrence i byen så August er godt igang med at testbage nye og spændende kageopskrifter. Alt ånder sommerlig fred og ro lige indtil at der bliver fundet en mand hængende fra et udspringstårn, byen er lige på det tidspunkt ramt af tæt tåge så det er ikke muligt at se særlig langt foran sig, så der er derfor heller ingen som aner noget om hvad der er sket.

Efterforsker Maria Martinsson fra det lokale politi og hendes kollega Ray-Ray må starte efterforskningen med meget få spor, da de ikke ved hvem den omkomne er og ikke umiddelbart har nogen vidner. Men efterhånden som de begynder at dykke ned i sagen, begynder der at åbne sig små sprækker og de får de første spor at gå efter.

Samtidig er August Strindbergs tidligere bolig i Hovenäset blevet lejet ud midlertidigt til en ung kvinde, som virker meget sky og holder sig meget for sig selv. Maria og August henter hende og brunger hende ud til huset, og giver hende et par instrukser på vegne af husets udlejere. Huset har et mørkt ry i byen, da den ene af husets beboere - kvinden Lydia, for mange år siden blev fundet parteret i en fryser i husets kælder. Hendes mand blev dømt for mordet og begik siden selvmord. Iben, som den unge lejer hedder, har en personlig interesse i huset og ikke mindst kælderen som hun er forment adgang til - hvilket irriterer hende grænseløst.

Samtidig følger vi Oskar som er ny i denne bog, og de personlige problemer som han kæmper og ikke mindst det at han tilsyneladende tror at han som 7-årig myrdede Lydia, men nogen har holdt hånden over ham og ønsker for at alt i verden at holde omstændighederne omkring hændelsen skjult. Dog viser det sig en journalist er begyndt at interessere sig for drabet i Frysehuset som huset er blevet døbt, og i forbindelse med sin research har han kontaktet personer med tilknytning til sagen. Han har nemlig fundet et spor som måske kan tyde på at den dømte ægtemand i virkeligheden ikke er drabsmanden, og er begyndt at bore i sagen.

Der er mange tråde og spor som skal samles i Tågehav, selvom handlingen følger forskellige spor og involverer både nye og ganle kendinge i Hovenäset, så er der en dybere mening med det hele.

Endnu en spændende og velskrevet krimi fra Kristina Ohlsson, det er en af de boøger som er svær at lægge fra sig og hvor der lige skal læses en side mere for hvad sker der nu. Kristina Ohlsson formåer at fastholde spændingen hele vejen igennem, og vi følger hovedpersonerne - det forelskede par August og Maria, som nu er ved at lægge fortiden fra sig og skabe en tilværelse sammen i Hovenäset. Vi møder igen den evigt talende Gunnar som er byens selvbestaltede detektiv, men som nu er bundet til en kørestol hvilket dog ikke hindrer ham i at deltage i opklaringsarbejdet.

Dog er der måske lige et par for mange henvisninger til handlingen i de tidligere bøger, hvilket kan gør det svært at læse bogen som en selvstændig handling men det binder også enderne sammen.

Se også anmeldelserne af de 2 første bøger i serie om August Strindberg - Stormvagt og Isbryder

Forlagets beskrivelse:

Det er sommer på Hovenäset, og antikvitetshandler August Strindberg er midt i forberedelserne til en stor bagekonkurrence. Men da en tæt havgus vælter ind over næsset, bringer den kulde, mørke og ulykke med sig.  I tågesløret bliver en mand fundet hængende død fra et udspringstårn. Ingen i byen genkender manden, og politikommissær Maria Martinsson må grave dybt for at identificere ham.

Efterforskningen leder politiet tilbage til sommeren 1989, hvor en kvinde blev fundet myrdet i sit hjem, og Martinsson begynder at tvivle på, om den rette blev dømt for mordet.  

TÅGEHAV er tredje bog i Strindbergserien, der foregår på den smukke og atmosfærefyldte svenske vestkyst.

Hvor finder du bogen:

Tågehav, kan købes hos - Bog&ide
Tågehav, kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder reklamelinks.

 

Et fund at dø for
Anders de la Motte
3,0 rating
Krimi
Et fund at dø for
Forfatter : Anders de la Motte
Udgivelsesdato : 16. juni 2023
Forlag : Modtryk
Oversat af : Andrea Fehlauer
ISBN : 9788770077811
Antal sider : 350
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : En hyggelig svensk krimi, med humor og underholdende handling.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Det er blevet sommer i Sverige, og dermed også højsæson for lokale markeder og ikke mindst antikvitetsmarkeder som der er tradition for i Sverige. Det er nu at de bedste fund skal gøres, og der kæmpes med alle midler for at få lige netop de gode køb med hjem.

Politikommisæren Peter Vinston tager med et vennepar på det lokale antikvitetsmarked i Degeberga. Venneparret er ejere af et slot som står for at skulle benyttes til optagelserne af den populære tv-serie Antikrunden, så de er interesserede i at få gjort nogle gode køb inden hjemmet skal vises frem på nationalt fjernsyn. Efter en heftig regnbyge bliver en af antikvitetshandlerne fundet død på sin stand, og ingen har set hvad der er foregået da både gæster og handlere havde mere travlt med at komme i tørvejr.

Politiet står derfor på bar bund, den unge Tove Esping fra det lokale politi får til opgave at lede efterforskeningen, men da Peter Vinston tilfældigvis lige var i nærheden da hændelsen skete, har han fået et førstehåndsindtryk samt mulighed for at snakke med nogle af de sbesøgende samt den afdødes familie, selvom Vinston egentlig kun er på ferie fra politiet i Stockholm. Esping har lige set muligheden for at stå for sin første efterforskning, så det passer hende ikke at chefen pludselig begynder at inddrage Peter Vinston i sagen. Men de bliver nødt til at samarbejde og går på opdagelse efter spor og ting som kan hjælpe dem med at komme videre i deres efterforskning.

Efter flere spor som endte blindt og forskellige muligheder, ender de til sidst med at finde ud af hvem der er gerningsmanden, lige inden at Vinston afslutter sin ferie og tager tilbage til Stockholm.

En hyggelig og let krimi, med masser af hints og muligheder men så alligevel ikke er det rigtige. En god sommerkrimi, som ikke er for dyster eller for kringlet men afslutningen er vist godt inspireret af tidligere krimi-karakterer som Agatha Christie og Hercule Poirot.

Forlagets beskrivelse:

Det er højsommer på Østerlen. Gæsterne vælter ind til det store antikmarked i Degeberga, men dårligt er markedet gået i gang, før en antikvitetshandler findes brutalt myrdet.

Den stockholmske politikommissær Peter Vinston holder egentlig ferie, men til irritation for Tove Esping fra Simrishamn Politi bliver de to alligevel sat sammen for at opklare mordet. Mens de efterforsker sagen, gør resten af byen sig klar til sommerens store oplevelse: Et afsnit af den populære tv-udsendelse Antikrunden skal optages på det lokale slot – hjemme hos Peters ekskone.

Vinston og Esping opdager snart, at antikverdenen er fuld af besværlige personer, gamle fjendskaber og gåder, der er usædvanligt svære at løse. Spørgsmålet er bare, om der virkelig er nogen, der er parat til at slå ihjel for det helt store fund?

ET FUND AT DØ FOR er anden del af Mordene på Østerlen, en serie af puslespilskrimier, der er fyldt med excentriske karakterer og skønne miljøer – og med grum og pludselig død.

Hvor finder du bogen:

Et fund at dø for, kan købes hos - Bog&ide
Et fund at dø for, kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Pilgrim af Jens Henrik Jensen
Pilgrim
Jens Henrik Jensen
5,0 rating
Spænding
Pilgrim af Jens Henrik Jensen
Pilgrim
Forfatter : Jens Henrik Jensen
Udgivelsesdato : 7. september 2023
Forlag : Politikens Forlag
Format : ebook, hardcover, audiobook
ISBN : 9788740075168
Antal sider : 480
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Mit bedste råd – sørg for at have tid til at læse bogen, for er du først fanget, slipper du den nødigt før du når det sidste punktum.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Med Pilgrim er Jens Henrik Jensen tilbage med 6. bind i serien om  den tidligere jægersoldat, Niels Oxen, og hans makker i PET, Margrethe Franck. Har du ikke læst de foregående bind, kan du med fordel starte med bind 1 i serien. I Pilgrim trækkes der mange tråde tilbage til begivenheder i tidligere bind. Har du ikke mod på at læse alle foregående bind så læs i det mindste bind 5 Gladiator inden du læser Pilgrim.

Forlagets beskrivelse

Selv længe efter opklaringen af en række krigsveteraners voldsomme død, bliver sagen ved med at kaste lange skygger ind over den tidligere jægersoldat, Niels Oxen, og hans makker i PET, Margrethe Franck.

Tynget af skyldfølelse over at have slået uskyldige ihjel er Oxen forsvundet ud på en måneder lang vandring, mens Franck rager uklar med ledelsen og bliver suspenderet.

Da den forhenværende PET–chef Axel Mossman rækker ud efter deres hjælp til en simpel opgave, ligner det en kærkommen afveks­ling fra alle spekulationer.

Franck og Oxen skal sammen med Mossman bistå de danske skatte­myndigheder med et hemmeligt køb af oplysninger fra en banklækage i Panama.

Sideløbende arbejder de sammen med den unge betjent Sally Finnsen for at nå helt til bunds i den gamle sag, der stadig piner dem.
Da de efter møjsommeligt arbejde endelig kommer på sporet af en mystisk drabsmand, udfordrer de intetanende store, usynlige kræfter.

Hvorfor vil nogen for enhver pris vil holde hånden over en morder? Hvad har Panama–sagen med det hele at gøre? Og hvorfor lyver deres gamle allierede, Mossman?

Jagten på svar bringer dem i livsfare ...

Anmeldelse

Som altid vrimler det i efteråret med nye spændende bøger. En af de udgivelser som jeg havde set frem til med stor spænding var netop Jens Henrik Jensens Pilgrim – og blev jeg skuffet? Nej! Der er smæk for skillingen. Fart og spænding over handlingen kombineret med et herligt persongalleri, der bare træder mere og mere i karakter, som tiden er gået.

Pilgrim er super velskrevet og fængslende fra starten. Mit bedste råd – sørg for at have tid til at læse bogen, for er du først fanget, slipper du den nødigt før du når det sidste punktum.

En klassisk spændingsbog om kampen mellem de gode og de onde, hvor det indimellem kan være svært at se hvem der spiller på det enkelte hold. Historien er fyldt med løgn, bedrag og ubetinget venskaber og skyldfølelser. Alt sammen pakket ind i en nutidig ramme med Panama-dokumenter, krigen i Ukraine og griskhed.

5 stjerner for en superspændende, velskrevet og eksplosiv krimi.

Hvor kan du købe bogen:

Pilgrim kan købes hos - Bog&ide
Pilgrim kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks(reklamelinks).

Stol på mig
Anders Roslund
4,0 rating
Krimi
Stol på mig
Forfatter : Anders Roslund
Udgivelsesdato : 10. marts 2022
Forlag : Modtryk
Format : ebook, hardcover, audiobook
ISBN : 9788770075411
Antal sider : 422
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Endnu en super spændende og intens krimi fra Anders Roslund, om menneskers udnyttelse af andre for pengenes skyld - her vises den mørke side af nogle menneskers personlighed.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Så blev det til endnu en bog med makkerparret Ewert Grens og Piet Hoffmann, det 3. bind i serien om de to. Denne gang følger vi politiefterforsker Ewert Grens som går rundt på en lille lyserød sky og er forelsket selvom han ikke helt selv vil indrømme det. Siden sidst er der sket en del ændringer i efterforskningsenheden og tingene er ikke helt som de plejer hvilket Grens lige skal vænne sig til.

Samtidig følger vi hvad der viser sig at være organiseret handel med unge piger, som udnyttes til prostitution og som uden at ane det oparbejder en hastigt voksende gæld til bagmændene - uden at de nogensinde har den fjerneste chance for at betale gælden. Et fiktivt gældssystem som består af omfattende bøder for små forseelser, men som har uanede konsekvenser for pigerne som bagmændene tvinger til at betale gælden i håbet om at blive "frie" ved at sælge deres indre organer som naturligvis kan sælges videre for astronomiske beløb hvilket pigerne aldrig ser skyggen af. Denne handel med mennesker sker lige midt i centrum af Stockholm på dækadresser som styres hårdt og kontrolleret af organisationens bagmænd eller bagmand.

Politiet kommer på sporet af organisationen og i jagten på en af nøglepersonerne som formodes af være sælger af piger, bliver en af Grens meget nære kolleger skudt - heldigvis ser det ud til at han overlever og lægen er optimistisk på trods af dårlige odds. Men da han pludselig dør og det ikke er muligt at finde en dødsårsag, samtidig med at han havde noget vigtigt i relation til sagen med pigerne, begynder Grens at undre sig og langsomt finder han ud af at han måske er tættere på sandheden end han ønsker.

Vi møder også en ung kvinde som tidligere har været brugt som handelsvare og prostitution, har kunne købe sig så meget fri at hun har sit eget liv men dog fortsat arbejder med at rekruttere nye piger til organisations arbejde og derfor stadig er fanget i dets tråde. Hun begynder i det skjulte at grave i hvad der egentlig sker med pigerne og hvem der står bag, hun kontakter en god bekendt hos politiet som hun håber kan hjælpe hende med at få sat en stopper for udnyttelsen af pigerne. Men nogen ønsker ikke at tingene skal frem i lyset og slet ikke at en meget lukrativ forretning som er oparbejdet gennem mange år, skal blive ødelagt. Så derfor er der nogen som er villige til at gå meget langt for at forhindre politiets arbejde uanset hvad det koster eller hvilke omkostninger det har undervejs, her gælder alle midler.

Denne bog er lige så godt skrevet som Hun skal leve, handlingen er lige så nervepirrende og intens. Den er svær at lægge fra sig og det psykologiske plot er gennemkomponeret.

Forlagets beskrivelse:

Ewert Grens har det godt. Han er reservebedstefar for en lille dreng, og for første gang i tredive år har han en kvinde at klæde sig pænt på for. Hvorfor bliver det hele så til et mareridt af dødelige indsprøjtninger, bortførelser og handel med mennesker og organer? Og hvordan fører det til mordet på et menneske, der står Ewert nær?

STOL PÅ MIG er en ustoppelig og ubønhørlig roman, hvor ingen er til at stole på. Anders Roslund cementerer sin status som en af tidens bedst skrivende krimiforfattere.

Hvor finder du bogen:

Stol på mig kan købes hos - Bog&ide
Stol på mig kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks(reklamelinks).

Hun skal leve
Anders Roslund
4,0 rating
Krimi
Hun skal leve
Forfatter : Anders Roslund
Udgivelsesdato : 8. januar 2021
Forlag : Modtryk
Oversat af : Inger Kristensen
Format : ebook, Paperback, hardcover
ISBN : 9788770074384
Antal sider : 440
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Koldblodig og kynisk krimi som virkelig holder spændingen, det er absolut ikke den sidste bog af Anders Roslund som jeg læser.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Bogen "Hun skal leve" er andet bind i serien om politikommisær Ewert Grens og den civile agent Piet Hoffmann, og her er der tale om en spændende og dyster krimi. Jeg har ikke læst 1. bind men denne bog kan sagtens læses uafhængigt af forgængeren. Handlingens hovedpersoner befinder sig henholdsvis indenfor politiet og udenfor som civil agent men samtidig med et vist samarbejde med politiet.

I handlingen møder vi først politikommisæren Ewert Grens som for mange år siden, har reddet en lille pige ud af en lejlighed i Stockholm. En lejlighed som hun havde opholdt sig i nogle dage, sammen med sin familie, som da Ewert ankommer, finder forskellige steder i lejligheden med skudhuller i hovedet. Heldigvis tyder det på at den lille pige ikke aner at de øvrige familiemedlemmer er døde og i hendes verden, sidder de bare stille eller som storesøsteren der ligger og sover. Eller ved hun hvad der i virkeligheden er sket....

Civilagenten Piet Hoffmann har en fortid som tilsyneladende har budt på lidt af hvert af forskellige og ikke mindst farlige undercover aktioner, og nu er det pludselig hans egen familie som er i fare, hvilket sætter følelserne på spil. Nogen har fået kendskab til følsomme og indgående detaljer om hans tidligere aktioner, de bruger nu oplysningerne til at true Hoffmann og sætte hans families liv i fare. Hoffmann må handle hurtigt for at redde sin familie. Han inddrager sin ven Ewert Grens da de følsomme oplysninger kun kan komme fra politiet, samme går de igang med at undersøge hvad der er sket men Grens vil også have Hoffmann til at gøre ham en tjeneste.

Snart begynder de at opdage sammenhænge og koblinger til personer som dukker op i begge sager. Så noget tyder på at det måske er  samme sag eller i hvertfald samme persongruppe som de har med at gøre.

En mørk krimi om koldblodig og kyniske handlinger, handlingen fanger fra første side og er godt skrevet så at spændingen opretholdes hele vejen igennem. Samtidig kommer man som læser tæt på de 2 hovedpersoner og deres personlige baggrund og følelser. Der afsløres ikke noget men gives små ledetråde og hints undervejs, så man skal lige læse lidt mere for  at se hvad der sker. Det bliver ikke den sidste bog om Grens og Hoffmann som jeg læser.

Forlagets beskrivelse:

En flot fødselsdagskage med fem røde lys. Forventning.  Og så blev Zanas fødselsdag i stedet til en dag, der ændrede så mange menneskers liv.

Også kriminalkommissær Ewert Grens’. Og langt senere også civilagent Piet Hoffmanns.

Hvor finder du bogen:

Hun skal leve kan købes hos - Bog&ide
Hun skal leve kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Sommerdøden
Mons Kallentoft
3,0 rating
Krimi
Sommerdøden
Forfatter : Mons Kallentoft
Udgivelsesdato : 20. februar 2015
Forlag : People's Press
Oversat af : Lillian Kingo
ISBN : 9788771374889
Antal sider : 482
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Spændende handling, velskrevet krimi og en god svensk politikrimi. Ind imellem føles handlingen dog lidt tung, da der bruges meget tid på hovedpersonens tanker og følelsesregister
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Mens sommervarmen bagte udenfor, begyndte jeg på den svenske krimi Sommerdøden af Mons Kallentoft, som også foregår under en varm sommer dog i Sverige. Det er da netop også denne varme sommer, at der i byen Linköping bliver fundet en nøgen ung pige i byens park - hun siger ikke noget og ingen ved hvad der er sket. Kort tid efter melder et forældrepar til politiet, at deres datter ikke er kommet hjem efter at hun skulle overnatte hos sin kæreste mens forældrene var på ferie.

Kriminalkommisær Malin Fors og hendes kollega Zeke går derfor igang med at finde ud af hvad der skete med pigen i parken, hvor der er fundet blodspor og tegn på en forbrydelse tæt på hvor pigen blev fundet. Episoderne med de to piger vækker bekymring, ikke mindst da pigerne er nogenlunde jævnaldrene så spekulationerne går hurtigt på om der er en sammenhæng imellem dem.

Da Fors og Zeke går i gang med at finde ud af hvad der skete, og snakker med de pårørende, ser det ud til at ikke alt er som de siger og Fors og Zeke er derfor nødt til at bore mere ned i forklaringerne og de uoverensstemmelser som træder frem. Undervejs bliver parret nødt til at tage nogle beslutninger i forhold til hvilken retning at efterforskingen skal gå og hvilke spor som de vil følge. Deres chef og samtidig også lederen af efterforskningen, er da heller ikke den mest samarbejdsvillige da han har mere fokus på facaden i forhold til medier, og det gavner heller ikke efterforskningen da han giver nogle hints til pressen som er med til at skabe uro. Efterforskningen går ind imellem lidt trægt og ikke helt som forventet, ikke mindst da begivenhederne pludselig kommer meget tæt på Malin Fors's privatliv.

En velskrevet krimi i vores naboland, der er spænding og drama i hele handlingen. Dertil kommer et psykologisk præg som heldigvis ikke overdøver handlingen eller bliver forstyrrende, men lige giver et indblik i tankerne hos handlingens persongalleri. Undervejs følger vi også en stemme som forsøger at tale til handlingens personer, uden at de helt lytter eller får svar. Her er det velkomponeret plot, hvor der kun lige bliver afsløret lidt af gangen og spændingen fastholdes mens der krydres undervejs.

Forlagets beskrivelse:

Det er den varmeste sommer nogensinde i Linköping. Mens røgen driver ind over byen fra skovbrandene i omegnen, flokkes de få beboere, der er tilbage i sommermånederne, om friluftbadene. Kriminalkommissær Malin Fors spørger sig selv, om nogen har glemt at lukke portene til Helvedes flammer. Det kunne se sådan ud. en tidlig morgen begynder et grusom mareridt - for byen og for Malin selv.

En ung pige bliver fundet i en park, sanseløs og nøgen. Hun husker intet om, hvad der er sket. Samtidig bliver en anden pige meldt savnet af sine forældre, og kort tid efter gør man en uhyggelig opdagelse i sandet nær et af friluftbadene. Sommerdøden er kommet til Linköping.

Hvor finder du bogen:

Sommerdøden kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Sovende nymfe
Ilaria Tuti
3,0 rating
Krimi
Sovende nymfe
Forfatter : Ilaria Tuti
Udgivelsesdato : 10. maj 2023
Forlag : Modtryk
Oversat af : Lorens Juul Madsen
ISBN : 9788770077798
Antal sider : 480
Country : Italien
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Spændende krimi og plot men ikke helt lige så fangende som Helvedesblomster. Handlingen er kompleks og føles ind imellem lidt langtrukken, da der bruges meget tid på hovedpersonernes egne familiære og personlige problemer.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Ilaria Tuti er på banen igen med den anden bog i serien om den italienske politikommisær Teresa Battaglia og hendes assistent Massimo Marini. Handlingen lægger dog ud i en noget anden stil end den foregående bog - Helvedesblomster. Her starter handlingen i en noget mere filosofisk og flagrende genre men efter at være kommet lidt længere hen i handlingen kommer forfatterens kendte skrivestil heldigvis frem igen.

I starten af bogen bliver Battaglia og Marini kaldt ud til et gerningssted hos en kunsthandler hvor man har fundet et enestående værk med navnet Sovende nymfe og forestiller en smuk ung kvinde - dog er materialevalget lidt til den aparte side, da det viser sig at være menneskeblod, med tilhørende vævsrester fra et hjerte. Hvilket betyder at den der har lavet kunstværket har været i nærheden af en afdød person og haft adgang til personens hjerte. Kunstneren til værket forholder sig tavs, hvilket han har gjort de sidste mange år. Han har ikke sagt et ord siden 1945, så det er ikke hos ham at de skal finde svaret om det opsigtsvækkende maleri.

Men der er flere spørgsmål som dukker op for hvem tilhørte blodet og hjertet, hvad var der sket og hvorfor var kunstneren tavs. Lidt efter lidt dukker små spor op i efterforskningen, spor som blandt andet bringer Battaglia og Marini til den afsidesliggende Resiadal som ligger i grænseområdet mellem Italien og Slovenien, og har sin helt egen kultur og ikke mindst sprog. Her mærker de tydligt at der ligger mange hemmeligheder gemt, og at indbyggerne ikke er meget for fremmede, slet ikke for politifolk som begynder at grave i minder og godt gemte hemmeligheder som trækker tråde tilbage til 2. Verdenskrig og de kampe som udkæmpet i området mellem modstandsfolk og besættelsesmagten.

Selvom Battaglias unge assistent Marini fremstår som den perfekte unge aspirerende politi-efterforsker med typisk italiensk perfektion, så har han sine egne problemer at kæmpe med, hvilket der lige så stille bliver åbnet op for samt nyheden om at han skal være far, som bidrager til hans personlige konflikter. Derudover følger vi Battaglias kamp med diabetes og Alzheimers som begyndte at være mere synlig under Helvedesblomster og som nu påvirker hende og til dels hendes arbejde - selvom hun gør alt i sin magt for at skjule sygdommen og dens magt over hende. Dertil kommer hændelser fra et tidligere tidspunkt som bliver vækket til live ved blandt andet Marinis sårbarhed samt tilstedeværelsen af deres nye politi-overordnede, som man kan fornemme har haft en betydning i hendes liv.

Efter Helvedesblomster, glædede jeg mig til at læse Sovende nymfe - ikke mindst for makkerparret Battaglia og Marini, men umiddelbart synes jeg ikke at andet bind i serien var lige så god som første bind. Handlingen var spændende og afslutningen overraskende, men undervejs var den tung at komme igennem. Der var heldigvis mange dele af bogen som var rigtig spændende men desværre også dele hvor handlingen flagrede lidt væk og gjorde at bogen var lidt hård at komme igennem.

Det er tydeligt at forfatteren har fokus på det psykologiske og menneskers mørke sider, men også det kulturhistoriske i den nordligste del af Italien. For begge bøgers handlinger så trækker de tråde tilbage til 2. Verdenskrig og de tragiske hændelser dengang, og som den generation for manges vedkommende helst tager med sig i graven.

Forlagets beskrivelse:

En uopklaret sag med rødder tilbage til Anden Verdenskrig lander på politikommissær Teresa Battaglias bord: Et kunstværk frembragt en af de sidste dage under krigen er malet med blodet fra et menneskehjerte. Sporene leder Battaglia og hendes yngre assistent Massimo Marini ind i de øde egne omkring den sagnomspundne Resiadal på grænsen mellem Slovenien og Italien, men her er deres tilstedeværelse uønsket.

I det bjergrige og tyndt befolkede område er det let at tabe orienteringen, særligt hvis man som Teresa Battaglia er ramt af Alzheimers og langsomt mister sit overblik og sin uforlignelige skarpsindighed. Hvad der tidligere var hendes stærkeste våben, er nu blevet hendes største svaghed. Og hun kan ikke længere holde det skjult.

Hvor finder du bogen:

Sovende nymfe kan købes hos - Bog&ide
Sovende nymfe kan købes hos - Saxo.com

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Ar
AR
Jørn Lier Horst
4,0 rating
Krimi, Spænding
Ar
AR
Forfatter : Jørn Lier Horst
Udgivelsesdato : 2. juni 2023
Forlag : Modtryk
ISBN : 9788770077828
Antal sider : 355
Country : Norge
Sprog : Dansk
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Med AR er Jørn Lier Horst og Thomas Enger tilbage med den fjerde bog i serien om den nu tidligere politimand Alexander Blix og journalisten Emma Ramm.

Efter at have skudt sin datters morder sidder Blix nu i fængsel. Skæbnen vil at hans tidligere kollegaer i politiet har brug for hans hjælp til at opspore en undsluppen tysk morder Walter Kroos. Walter Kroos har siddet fængslet for at have dræbt sin egen far, og der er grund til at tro, at han har sat kursen mod Norge.

Blix kommer i spil, da der ser ud til at være en forbindelse mellem den småkriminelle Jarl Inge Ree, der afsoner i samme afdeling som Blix. For at se om der er en forbindelse mellem Jarl Inge Ree og Walter Kroos, skal Blix skal finde en måde at vinde Rees tillid på, uden at afsløre hans egentlige motiver.

Til at hjælpe sig uden for fængslets mure har Blix journalisten Emma Ramm, som så småt skal til at vende tilbage til sit arbejde på netavisen. Emma Ramm begynder at grave i sagen om Walter Kroos, og opdager hurtigt at sporet fører tilbage til noget som skete i 2004, da Walter var på sommerferie med sine forældre i den norske by Osen.

Emma Ramm forsøger at afdække hvad der reelt var der skete i 2004. Hendes mange spørgsmål afdækker skjulte konflikter og gamle hemmeligheder bringes til live igen i det lille landsbysamfund.

Forlagets beskrivelse

Alexander Blix er en slagen mand. Han er dømt for drabet på sin datters morder, og det er ikke ufarligt at sidde i fængsel som tidligere politimand.

Udenfor murene har Blix’ tidligere kolleger sat jagten ind på en drabsmand, der er flygtet fra et fængsel i Tyskland. Den flygtede fange har forbindelse til en indsat på Blix’ fængselsafdeling – og nu er han på vej til Norge.

Politiet får brug for Blix’ viden fra fængslet, og Blix får brug for Emma Ramm, der udover at være journalist også er en nær ven. Ramms undersøgelser leder til en bygd 150 kilometer nord for Oslo, hvor flere af indbyggerne bærer på farlige hemmeligheder og dybe ar.

AR kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien om Alexander Blix og Emma Ramm

Anmeldelse

Jeg var spændt på denne fjerde bog om Blix. Både Jørn Lier Horst og Thomas Enger skriver fremragende bøger og da de startede samarbejdet omkring serien med Blix, var jeg meget begejstret for de to første bøger. Samme oplevelse havde jeg ikke med deres tredje bog, som krævede på tilløb og flere forsøg at komme igennem. Det kan jeg til gengæld ikke sige om AR, som er velskrevet og med et dejligt flow i handlingen. En meget letlæst bog, som jeg havde svært ved at lægge fra mig. Det her er en rigtig feriebog!

Plottet er egentlig ikke kompliceret men alligevel fængslende. Hvad skete der i 2004 og hvad skal Walter Kroos i Osen? At sandheden sejrer og retfærdigheden sker fyldest syntes at være temaet i Ar. Naivt eller?

Under alle omstændigheder vil du have nogle gode timer i have- eller strandstolen med en bog, så er Ar et godt valg. Den er spændende, velskrevet og letlæst.

Hvor finder du bogen:

AR kan købes hos - Bog&ide
AR kan købes hos - Saxo.com

Pigen på billedet
Heidi Amsinck
4,0 rating
Krimi
Pigen på billedet
Forfatter : Heidi Amsinck
Udgivelsesdato : 22. februar 2023
Forlag : Gutkind
Oversat af : Anne Matthiesen
ISBN : 9788743404507
Antal sider : 360
Country : England
Sprog : Dansk
Bedømmelse : En spændende handling med overraskende momenter undervejs og godt krydret med psykologiske betragtninger.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Politiefterforsker Henrik Jungersen bliver kaldt ud til et gerningssted, hvor en ældre kvinde er fundet død på trappen i sit hjem. Der er dog flere ting på gerningsstedet som vækker Jungersens opmærksomhed og undren, da flere ting tyder på det måske ikke er et overlagt mord men at der har været et andet formål. Det viser sig hurtigt efter interview med den omkomnes datter, at der er forsvundet et kostbart smykke, en diamanthalskæde fra husets pengeskab - et smykke som moderen tilsyneladende har købt få år tidligere. Samtidig med købet, begyndte moderen - Irene Valborg af uklare årsager at investere i sikkerhed omkring hjemmet.

Jungersen har dog sine egne problemer at kæmpe med da konen lige har smidt ham ud af deres fælles hjem, han overnatter derfor ofte på sit kontor og kæmper samtidig med mentale eftervirkninger fra tidligere sager. Situationen bliver ikke bedre efter at yderligere to personer findes dræbt i forbindelse med overfald - fælles for de 3 sager er dog at ofrene er oppe i årene. Samtidig finder Jungersen et billede på hver af de 3 gerningssteder - et billede som er det samme, selvom det er forskellige beliggenhed for gerningsstederne som er henholdsvis i Klampenborg, Amager og Lyngby.

En anden af Jungersens hovedpiner dukker op for at følge sagen, nemlig journalisten Jensen (vi lærer aldrig hendes fornavn at kende) som sammen med sin unge assistent Gustav, bliver kontaktet af Irene Valborgs datter som gerne vil have Jensen til at finde det kostbare smykke som er forsvundet fra moderens pengeskab i forbindelse med overfaldet. Jensen har brug for pengene samt som enhver journalist, aner at der her måske er en god historie - hvilket hun har brug for da hun nu arbejder freelance efter at have mistet sit faste job på avisen Dagbladet.

Jungersen og Jensen har tidligere haft et kortvarigt forhold, og han gør nu alt for at undgå at møde hende igen. Hvilket dog er sværere end som så, da de nu arrbejder med samme sag dog fra hver sin side men alligevel med samme formål - at finde den skyldige.

Pigen på billedet er andet bind i serien om journalisten Jensen, første bind hedder Mit navn er Jensen. Jeg har ikke læst det første ind i serien, så Jungersen og Jensen var ukendte personer for mig da jeg startede på bogen. Men lige fra første side bliver man som læser kastet ind i efterforskningsarbejdet og møder her Henrik Jungersen, som vi følger på meget tæt hold og står på sidelinien til hans lettere kaotiske liv for tiden. En spændende handling med overraskende momenter undervejs, dog bliver det ind imellem lidt for meget med Jungersens følelsesmæssige problemer på hjemmefronten.

Det er tydeligt at det mentale og psykologiske har en stor interesse for forfatteren, for vi lærer handlingens personer at kende med hver deres problemer som de tumler med og ikke mindst deres personlige baggrund. Som for eksempel Jensens mor, der maler billeder i sit afsidesliggende hus, og ikke ænser noget omkring hende. Eller Jensens unge praktikant Gustav som har en stor modvilje som skole og udannelse - hvilket Jensen sætter sig for at undersøge hvorfor.

Forlagets beskrivelse:

Da den 90-årige Irene Valborg bliver fundet brutalt myrdet i en velhavende forstad til København, og hendes diamanthalskæde er forsvundet, ligner det et indbrud, der er gået galt. Da yderligere to ældre mennesker bliver ofre for brutale overfald, begræder politiet en stigning i vold mod ældre. Men hvem er den unge pige på billedet, som kriminalkommissær Henrik Jungersen finder på alle gerningssteder? Irenes datter er utålmodig efter at få adgang til den arv, hun har så meget brug for, og hyrer den tidligere reporter på Dagbladet, Jensen, og hendes teenage-sidekick Gustav til at finde den forsvundne halskæde. Henrik ser sig i sin søgen efter sandheden endnu en gang konfronteret med Jensen – den ene kvinde i København, som han vil gøre alt for at undgå at møde, i et desperat forsøg på at redde sit ægteskab.

Heidi Amsinck (f. 1967 i København) er uddannet journalist og har siden 1992 boet og arbejdet i London, bl.a. som korrespondent for Børsen og Jyllands-Posten. Som barn var hun besat af Brødrene Grimms eventyr, men det var Roald Dahls sorthumoristiske Skæbnefortællinger på dansk tv i 1970erne, der for alvor grundlagde en livslang fascination af uhygge og menneskers mørke sider. Hun og Jensen har erobret mange krimilæseres hjerter med Mit navn er Jensen, bind 1 i serien.

Hvor finder du bogen:

Pigen på billedet kan købes hos - Bog&ide
Pigen på billedet kan købes hos - Saxo.com

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

Blodoffer
Karen Inge Nielsen
3,0 rating
Krimi
Blodoffer
Forfatter : Karen Inge Nielsen
Udgivelsesdato : 11. marts 2023
Forlag : DreamLitt
ISBN : 9788771718904
Antal sider : 352
Country : Danmark
Sprog : Dansk
Bedømmelse : En god psykologisk krimi, som går ind i personernes mentalitet men samtidig uden at afsløre for meget.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Handlingen starter med et brutalt og voldeligt drab på en mand, man fornemmer hurtigt det had som udstråler fra gerningsmanden. Herefter flytter handlingen sig 23 år frem i tiden, hvor vi møder politiefterforskeren Mads Lindstrøm. Han bliver sat på sagen, da en ældre kvinde findes død i området. Da han begynder at dykke ned i hvad der er sket, viser der sig at være ting som minder om et drab 23 år tidligere, hvilket ikke mindst bliver endnu mere tydeligt da der findes et delvist fingeraftryk af den mand som blev dømt for drabet for 23 år siden.

For Mads er det ikke hvilken som helst gerningsmand, da hans far var den efterforsker som håndterede sagen dengang og med store personlige konsekvenser for familien. Ikke mindst Mads, da faderen ender med at begå selvmord som følge af sagen. Mads flytter ind i faderens hus og her finder han et projektil boret godt ind i havestuens træværk. Et projektil som er af samme type og affyret fra samme våben som blev brugt 23 år før.

I sin søgen efter svar, rækker Mads ud til sin efterforskerkollega i det tyske politi i Flensborg - Tomas Beckmann den døde kvinde var tysk. Sammen arbejder de videre med spor fra nu og tidligere, hvilket dog ikke vækker opbakning fra lederen af efterforskningen hos dansk politi. Uoverensstemmelser mellem Mads og lederen, medfører at Mads bliver sat af holdet og omplaceret til en administrativ funktion. Dette holder dog ikke Mads tilbage for at grave videre i sagen og følge sin egen intuition, som skal vise sig at være det rigtige.

En god psykologisk krimi, som går ind i personernes mentalitet og personlighed men samtidig uden at afsløre for meget. En spændende handling og overraskende slutning, dog er handlingen ind imellem en anelse langtrukken. Jeg savnede dog noget mere i forhold til det miljø og den kultur som er i grænselandet og den tætte nærhed der er mellem Danmark og Tyskland, i og med at den er 3. bind i en serie om mord i området mellem Sønderjylland og Schleswig-Holstein.

Forlagets beskrivelse:

Efterforsker Mads Lindstrøm finder et projektil i træværket i sin havestue. Det viser sig at stamme fra samme våben, som et projektil fundet i forbindelse med en drabssag fra 1998 i Birkelev. I sagen, som Mads’ far Jørgen Lindstrøm ledte efterforskningen af, blev bostedslederen Hans Peter Jessen fundet dræbt i et brændeskur og en socioemotionelt udfordret beboer, Lauritz Koch, dømt for drabet.

Nu 23 år efter Birkelev-sagen dukker liget af en ældre, tysk kvinde op ikke langt fra Birkelev. Det eneste spor er et halvt fingeraftryk tilhørende den drabsdømte Lauritz Koch. Sammen med den tyske efterforsker Tomas Beckmann dykker Mads Lindstrøm ned i den gamle sag. Jo dybere i sagen Mads kommer, jo flere af fortidens hemmeligheder og løgne dukker frem.

Karen Inge Nielsen har flere anmelderroste udgivelser bag sig. Blodoffer er hendes tredje krimi i serien En grænselandskrimi.

Hvor finder du bogen:

Blodoffer kan købes hos - Bog&ide
Blodoffer kan købes hos - Saxo.com

Specialisten
Lotte Petri
4,0 rating
Krimi
Specialisten
Forfatter : Lotte Petri
Udgivelsesdato : 18. september 2022
Forlag : People's Press
ISBN : 9788772389974
Antal sider : 375
Country : Danmark
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Godt plot og spændende handling hvor man virkelig lærer personerne at kende, men desværre ender handlingen i en lidt kedelig afslutning.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

En kvindekrop uden ben, arme eller hoved bliver fundet på en bænk i Fælledparken - hvad er der sket, hvem er hun og hvorfor er hun efterladt på en bænk i fuld offentlighed på en bænk i Fælledparken. Spørgsmålene begynder hurtigt at dukke op for politiefterforsker Sissel Jæger som bliver sat på sagen. Energisk går Sissel og hendes kollega Jesper Holm i gang med at dykke ned i detaljerne omkring den efterladte kvindetorso og de manglende dele af kroppen, understøttet af retsmediciner Harald Sejersen som gør nogle interessante fund ved obduktionen.

Da der kort tid efter bliver fundet endnu en død kvinde, denne gang uden at være blevet parteret - begynder der at være nogle lighedspunkter. Liget er nemlig også her blevet flyttet fra det oprindelige gerningssted, som Sissel nu går på jagt efter - med input fra Harald Sejersen som har opdaget godt gemte detaljer som giver Sissel spor at gå efter. Blandt andet at gerningsmanden har et særdeles godt kendskab til menneskets anatomi og ved lige nøjagtig hvor og ikke mindst hvordan der skal skæres for at adskille kroppens dele. Flere af sporene begynder at trække mod Rigshospitalet og Panuminstituttet, som begge ligger lige ved udkanten af Fælledparken.

Sissel har en god sparringspartner i sin far som er pensioneret politiefterforsker - et slægtsskab som enkelte i Sissels arbejdsmiljø ikke ser særlig positivt på, men giver Sissel en god støtte. Samtidig forbereder familien sig på at hendes bror måske skal igennem en større operation som skal foregå på netop Rigshospitalet. Så Sissel skal både koncentrere sig om efterforskningen men samtidig er hun følelsesmæssigt påvirket af broderens forestående operation som kan få livsvigtig indflydelse på om han kommer til at gå igen.

En spændende handling som fra første side formår at fange læseren, både med det psykologiske spil som er gennemgående i hele handlingen men også med de interessante og nøje tilrettelagte detaljer som indgår i handlingen. Det er tydeligt at forfatterne har styr på den retsmedicinske verden og formår at formidle det på en måde som gør det lyslevende, uhyggeligt og realistisk for læseren.

Plottet i bogen er gennemført og godt krydret med små indspil ind imellem, så der lige så stilles bygges en spænding op mod slutningen. En slutning som jeg dog synes var lidt kedelig eller lidt for nem. Men ellers velskrevet og med tydeligt præg af indgående lokalkendskab til København og omegn.

Bogen Specialisten er første bind i en ny serie med retsmediciner Harald Sejersen og politiefterforsker Sissel Jæger som hovedpersoner.

Forlagets beskrivelse:
Ingen kan vide sig sikre i denne nye, rå krimiserie. Specialisten er første bind.  En kvindetorso findes på en bænk i Fælledparken uden for Rigshospitalet, og det viser sig hurtigt, at drabsmanden har godt styr på menneskets anatomi og er øvet i partering. Der er tale om en person, som er specialiseret i at slå ihjel.  Da der også gøres uhyggelige fund på Retsmedicinsk Institut og på Rigshospitalet, bliver sagen straks mere overvældende for retsmediciner Harald Sejersen.

Drabsmanden færdes tydeligvis frit på hospitalets område, og hverken Harald eller hospitalets indlagte kan vide sig sikre.  Heller ikke drabsefterforsker Sissel Jæger er upåvirket af sagen, for hendes handicappede bror går til behandling på netop Rigshospitalet. Desuden er den dræbte kvindes hoved og arme stadig ikke fundet. Hvor mange gruopvækkende overraskelser venter dem endnu?  Sammen kommer Harald og Sissel på sporet af en bestialsk seriemorder, der hele tiden er et skridt foran.
Hvor finder du bogen:

Specialisten kan købes hos - Bog&ide
Specialisten kan købes hos - Saxo.com

forræderen
Forræderen
Jørn Lier Horst
4,0 rating
Krimi
forræderen
Forræderen
Forfatter : Jørn Lier Horst
Udgivelsesdato : 17. marts 2023
Forlag : Modtryk
Oversat af : Rolf Stavnem
ISBN : 9788770077767
Antal sider : 321
Country : Norsk
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Forræderen er et både indviklet og fængslende plot, der holder læseren fanget fra start til slut.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Med Forræderen er Jørn Lier Horst tilbage med endnu en bog i serien om William Wisting. Wisting er politiinspektør i den lille kystby Larvik i Norge og er kendt for sit engagement i at opklare forbrydelser og for sin rolige og metodiske tilgang til efterforskningsarbejde. Wisting er enkemand og far til to voksne børn, og hans privatliv krydser ofte med hans arbejde som kriminalbetjent.

Det er netop serien om Wisting, som Jørn Lier Hotst er mest kendt for. Horst har vundet flere priser for sit forfatterskab, bl.a. den prestigefyldte Riverton-pris for bedste norske kriminalroman. Han er også tidligere politibetjent og har arbejdet for Vestfold politidistrikt i Norge i over 20 år.

Som tidligere politibetjent har Horst taget en stor viden og erfaring med sig i sit forfatterskab. Hans bøger er kendt for deres nøjagtighed og fokus på detaljerne, når det gælder politiprocedurer og efterforskning.

Dette er også tilfældet i Forræderen, hvor fundet af et lig efter et jordskred straks sætter gang i handlingen, hvor Wisting bliver involveret i en større sag, hvor nogle af ingredienserne er bortførsel, afpresning og drab. Og uden at afsløre for meget så udvikler sagen sig så meget, at den på dramatisk vis bliver personlig for Wisting.

Sagen har interesse for svensk politi som sender tre repræsentanter til Norge for at hjælpe til med opklaringen. Ret hurtigt står det klart for Wisting at en af svenskerne formentlig er forræder og samarbejder med de kriminelle. Det er i høj grad et interessant emne om forræderi kontra loyalitet, som Horst tager fat på i Forræderen.

Forlagets beskrivelse

Efter uger med usædvanlig meget regn giver jordmasserne i et boligområde i Larvik efter, og biler, huse og personlige ejendele tages med af skreddet. William Wisting havner midt i redningsarbejdet.

I løbet af natten bliver alle beboere i området lokaliseret, og det står klart, at ulykken ikke har krævet menneskeliv. Næste dag bliver der alligevel fundet en død mand i sammenstyrtningens ruiner. Men nærmere undersøgelser viser, at han døde flere døgn før jordskreddet.

Efterforskningen griber ind i flere andre igangværende politioperationer i både Norge og Sverige, og Wisting bliver sat til at lede en fælles efterforskningsgruppe. Men snart står det klart, at der er mindst én forræder i gruppen.

Anmeldelse

Jørn Lier Horst skriver både indviklede og fængslende plot, der holder læseren fanget fra start til slut. Han fletter flere handlingsforløb og karakterer sammen og skaber dermed en god og medrivende læseoplevelse.

Horsts karakterer i bogen er veludviklede og realistiske med alle deres menneskelige fejl og styrker, der gør dem let relaterbare for læserne. De er ofte almindelige mennesker, der er fanget i ekstraordinære omstændigheder, hvilket gør det let at leve sig ind i dem.

Hvad jeg dog savner her er mere dybde i hans persongalleri. Selv om jeg efterhånden har læst mange bøger om Wisting føler jeg ikke, at jeg kender hverken ham eller de andre gennemgående personer særligt godt. Her hvor temaet er forræderi og loyalitet savner jeg også her, at komme tættere på hvad der ligger til grund for personernes handling.

Horsts skrivestil er klar, kortfattet og stemningsfuld, hvilket gør hans bøger til en fornøjelse at læse. Her er ikke tale om hæsblæsende aktion, men mere fokus på metodisk opklaringsarbejde.

Når alt dette er sagt er det en af de bedre bøger som Horst har skrevet i serien om Wisting. Spændende og velskrevet – og jeg kan kun glæde mig til næste bog i serien…..

Hvor finder du bogen:

Forræderen kan købes hos - Bog&ide
Forræderen kan købes hos - Saxo.com

Forsvundet
James Delargy
3,0 rating
Spænding
Forsvundet
Forfatter : James Delargy
Udgivelsesdato : 2. maj 2022
Forlag : Jentas A/S
Oversat af : Rasmus Klitgaard Hansen
Format : Hæftet
ISBN : 9788742605400
Country : USA
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Lidt tung at komme igang med, men handlingen begyndte efterhånden at folde sig ud og spændingen efterfulgt af mystikken begyndte at melde sig.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Kan en familie bare sådan forsvinde ud i den blå luft - uden at efterlade det mindste spor eller antydning af hvad der er sket med dem ? ja, det kan godt ske. I hvertfald i bogen Forsvundet, hvor den lille familie Magurie pludseligt er væk og deres familie har ikke hørt fra dem i flere dage.

Vi følger familien Maguire, bestående af faderen Lorcan, moderen Naiyana og sønnen Dylan på 5 år, de har besluttet at starte et nyt liv og flytter derfor fra storbyen Perth i Western Australia og ud på landet i området Great Victoria Desert. Et område som viser sig at være meget øde, og den by som Lorcan har besluttet sig skal danne grundlag for deres nye liv, er en tidligere mineby Kallayee  som har ligget død og forladt hen i de seneste 50 år. Hvad i alverden vil en familie fra byen på et så totalt øde sted hvor sand og varme er de nærmeste naboer.

Det viser sig at det ikke er helt ren idyl at den lille familie ønsker at starte et nyt liv langt fra det de kender, Naiyana er aktiv miljøaktivist og har skabt sig nogle fjender undervejs. Lorcan har fornyligt mistet sit job og hans tidligere arbejdsgiver beskyldte ham uretmæssigt for at stjæle data, så begge har brug for nye omgivelser. Deres nye tilværelse bliver ikke helt så nem som forventet, da deres nye hjem er et hus som er delvist faldet sammen efter i mange år at have stået tomt. Ingen af de to er håndværkere men klør på med at gøre huset beboeligt, Lorcan med at reparere tag og vægge mens Naiyana gør sit for at det skal føles som et hjem.

Samtidig begynder de at høre lyde fra jorden om natten, og da sønnen pludselig snakker om at han har set nogen i den forladte by, begynder utrygheden at melde sig. Hvem er det som er i byen, og hvad er det for en underjordisk tunnel som Lorcan opdager i et af de andre forladte huse og hvor stammer de underlige lyde fra ?

Efterforsker Emmaline Taylor bliver sendt ud til byen for at finde ud af hvad der er sket og hvor familien er henne. Det bliver dog ikke helt nemt at få svar da familien ikke har nogen naboer og har holdt sig meget for sig selv, og kun lige handlet det mest nødvendige i den nærliggende by. Sporene er svære at finde men de dukker efterhånden op, og Emmaline begynder så småt at kunne smale trådene sammen om familiens forsvinden.

Lidt tung at komme igang med, men handlingen begyndte efterhånden at folde sig ud og spændingen efterfulgt af mystikken begyndte at melde sig. En god og velskrevet bog som dog ind imellem kan virke lidt langtrukken, da der skiftes mellem at følge de enkelte personer i handlingen - hvilket undervejs i bogen giver et voksende persongalleri at holde styr på og orientere sig i handlingsforløbet.

Forlagets beskrivelse:

Familien Maguire – Lorcan, Naiyana og deres lille søn – flytter fra Perth i Australien til Kallayee, en forladt mineby i Great Victoria Desert, for at starte på en frisk, fri af deres brogede fortid.
Byen virker som det perfekte tilflugtssted: fredelig, stille, afsidesliggende. Et sted, hvor de ikke vil blive fundet. Men livet i Kallayee er ikke så enkelt, som de håbede på. Der er lyde fra jorden, mystiske skygger og spor i støvet, som om byen er ved at komme til live igen.
Men familien rejser ikke.
Ingen kan tale dem til fornuft.
Og nu er der slet nogen, der kan tale til dem.
De er ganske enkelt forsvundet.
Det er kriminalassistent Emmaline Taylors opgave at finde dem … før det er for sent

Hvor finder du bogen:

Forsvundet kan købes hos - Bog&ide
Forsvundet kan købes hos - Saxo.com

De dødes sommer
Trude Teige
4,0 rating
Krimi
De dødes sommer
Forfatter : Trude Teige
Udgivelsesdato : 8. juni 2022
Forlag : Alpha Forlag
Oversat af : Rikke Toft Kleeman
ISBN : 9788772390741
Antal sider : 320
Country : Norge
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Spændende handling, som giver et indblik i hvordan dybe hemmeligheder og løgne præger indbyggernes liv, men også en handling om livslang kærlighed på tværs af grænser.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

I bogen De dødes sommer møder vi journalisten Kajsa Coren som holder ferie fra sit job på en tv-station, og for at komme væk fra hverdagens trummerum er hun vendt tilbage til sin barndomsby Losvika på den norske østkyst. Her går livet sin stille gang, Kajsa har overtaget en afdød tantes hus og er flyttet ind sammen med sine 2 børn hvis far hun er blevet skilt fra. Nu er hun gået igang med at indrette huset med en mere moderne og tidstypisk stil samtidig med at hun har kastet sig over at researche til en bog som har tanker om at skrive. Emnet er kvinderne under  Anden Verdenskrig, da tyske soldater blev sendt til Norge for at forsvare landet, og Kajsa er derfor så småt begyndt at snakke med byens ældre del af befolkningen for at høre om hvad der skete dengang.

Så bliver en båd med en død mand ombord pludselig fundet, og det er ikke hvem som helst - den afdøde er en tysk mand som har været en del af byen i sommerperioden gennem rigtig mange år og det viser sig at han ikke er død af sig selv. Med dødsfaldet begynder der pludseligt at dukke godt gemte hemmeligheder op i den lille by. Hemmeligheder og ikke mindst stridigheder som har været gemt væk i mange år og som nu viser sig at have sammenhæng med den afdøde mand. Da der kort tid efter bliver begået et nyt mord, begynder stemningen i byen at blive noget anspændt.

Politiets efterforskningsenhed bliver tilkaldt, og opklaringen af det første drab er blevet tildelt til efterforskeren Karsten som tilfældigvis også er Kajsa kæreste. Hurtigt skal han derfor igang med at opklare ikke bare 1 men nu 2 mystiske dødsfald. De to hændelser har da også vendt helt op og ned på livet i det lille samfund, og intet er længere som det plejede at være. Derudover får hændelser fra krigens tid, indflydelse på nutidens drab og er med til at give et indblik hvorfor begivenheder i 1942 har haft indflydelse på nutiden i den lille by.

En spændende handling som man hurtigt bliver fanget af, man fornemmer hurtigt som læser at der er noget mere under overfladen - hemmeligheder som har været gemt godt af vejen. Her møder vi stærke personligheder som har personlige årsager til at skjule deres dybeste hemmeligheder i et lille samfund hvor fordomme hurtigt får frit spil og snakken går livligt.

Bogen er 3. bind i serien om tv-journalisten Kajsa Coren

Forlagets beskrivelse:

En af Norges mest populære krimiserier er bøgerne om tv-journalisten Kajsa Coren. Beboerne i Losvika på Norges østkyst rystes, da deres idylliske bygd bliver omdrejningspunkt for et mord. Kajsa er tilbage i den lille by, hvor hun boede som barn, for at skrive en bog om kvinderne under Anden Verdenskrig, og hun er godt i gang med arbejdet, da liget af en ældre mand bliver fundet i en båd, der driver rundt i fjorden.  Det viser sig at være en tysk turist, som har tilbragt sommeren i byen gennem mange år.

Kajsa begynder at grave i sagen, og det står snart klart for hende, at flere af indbyggerne i det lille samfund bærer på mørke hemmeligheder. Hun falder over historien om en lokal tyskerpige, der forsvandt sporløst i 1942, og andre ukendte fortællinger fra krigen ser også dagens lys. De dødes sommer er en hæsblæsende fortælling om, hvordan gamle løgne og fortielser kan hjemsøge nutiden og få uhyggelige konsekvenser.

Hvor finder du bogen:

Blodoffer kan købes hos - Bog&ide
Blodoffer kan købes hos - Saxo.com

De savnede hjerter
Celeste Ng
3,0 rating
Roman
De savnede hjerter
Forfatter : Celeste Ng
Udgivelsesdato : 3. januar 2023
Forlag : Politikens Forlag
Oversat af : Lisbet Kjær Johansen
Format : folio
ISBN : 9788740065930
Antal sider : 304
Country : USA
Sprog : Dansk
Bedømmelse : En stærk handling om kærligheden mellem mor og søn, hvor savnet efter moderen får drengen til at modsætte sig sin far og samfundets regler i sin søgen efter hende.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Anmeldereksemplar fra forlaget

En handling med et futuristisk islæt, her følger vi den 12-årige dreng med kaldenavnet Bird i et USA hvor loven PACT(The Preserving American Culture and Traditions Act) - "loven om beskyttelse af amerikansk kultur" påvirker mange af landets indbyggere. Landet har knap nok overstået en økonomisk krise, førend at PACT-loven bliver indført. Der skal ikke meget til for at vække myndighedernes opmærksomhed på den forkerte måde, og der bliver slået hurtigt og hårdt ned på "synderen". Her skal man ikke falde udenfor rammerne, især ikke hvis man er anderledes og specielt hvis man er kineser.

Bird's mor Margaret Miu med kinesisk afstamning men samtidig også amerikaner, føler sig nødtvunget til at forlade sin familie - Bird og hans far, da loven også giver mulighed for at fjerne bøger der kan opfattes som upatriotiske. Dette kommer til at ramme moderen da hun tidligere har udgivet flere digte med inspiration fra sine asiatiske rødder.

Fra det øjeblik hvor moderen forlader den lille familie, bliver hun som luft for dem og de lever en ensformig tilværelse under hårde økonomiske vilkår og som ikke efterlader meget til overs. Et brev fra hans mor vækker hans savn efter sin mor, og en søgen efter svar begynder. Der skal dog handles forsigtigt, for ikke at vække opmærksomhed da Bird selv har asiatisk blod i årene og dermed også asiatiske træk - hvilket i bogens verden kan føre til tvangsfjernelse og det der er værre.

Her følger vi Bird's søgen efter sin mor, og ikke mindst søgen efter svar på de mange spørgsmål som dukker op i kølvandet på at moderen forlod familien. Hvorfor gjorde hun det, og hvorfor snakker de aldrig om hende, og hvorfor brændte faderen alle moderens ting dengang.... Da han sniger sig hen for at besøge familiens gamle hus som står tomt og ubeboet hen, finder han små tegn som moderen har efterladt. Vil disse tegn lede ham hen til sin mor og give ham svarene på det som søger efter.

Bogen er velskrevet og handlingen intens, om det ubrydelig bånd mellem en mor og hendes barn. Da jeg startede på bogen, gik der lidt tid før at jeg kunne få handlingen på plads og at den foregik i et fremtidigt USA med andre leveregler. Det er nok ikke lige min type bog men den er godt skrevet og handler om at det at være anderledes, at turde trodse normerne for at finde svar.

Forlagets beskrivelse:

En hjertegribende, medrivende fortælling om den ubrydelige kærlighed mellem en mor og hendes barn i et samfund, der er ødelagt af frygt og had.

Tolvårige Bird Gardner lever et stille liv med sin kærlige, men ulykkelige far, en tidligere lingvist som nu ernærer sig som bogopsætter på et universitetsbibliotek. Bird ved, at han ikke skal stille for mange spørgsmål, aldrig må stikke for meget ud, altid skal holde sig til. I ti år har loven om beskyttelse af ”amerikansk kultur”, der opstod i kølvandet på økonomisk usikkerhed og uro i samfundet, domineret familiens liv. Lovgivningen tillader at dissidenters børn kan tvangsfjernes, og biblioteker er blevet nødt til at fjerne bøger, der kan opfattes som upatriotiske, fra hylderne. Heriblandt er Birds mor digtsamlinger. Kinesisk-amerikanske Margaret forlod familien, da Bird var ni år gammel.

Bird har lært at tage afstand fra sin mor og hendes digte. Han kender hverken til hendes arbejde eller forklaringen på, hvorfor hun er væk, og han ved bedre end at spørge. Men da han modtager et brev med en kryptisk tegning, begynder hans søgen efter hende. Rejsen går tilbage gennem de mange eventyr, hun fortalte ham som barn, via et hemmeligt netværk af bibliotekarer, ind i tilværelsen hos forsvundne børn, og til sidst til New York, hvor en sidste modstand måske er, hvad der skal til for at forandringens vinde endelig blæser.

Søstrene fra Auschwitz
Roxane van Iperen
5,0 rating
Roman
Søstrene fra Auschwitz
Forfatter : Roxane van Iperen
Udgivelsesdato : 27. januar 2023
Forlag : Hr. Ferdinand
Oversat af : Christian Lundager
ISBN : 9788740079050
Antal sider : 368
Country : Holland
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Stærk, hjerteskærende og gribende fortælling om virkelige hændelser under besættelsesmagten, og de to søstres kærlighed til familien og det jødiske folk
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Denne bog er stærk og gribende læsning, og jeg havde ind imellem brug for at lægge bogen fra mig på grund af det som de to søstre måtte gå igennem efter at nazisterne besatte Holland. En fortælling om hvor brutal og modbydelig den menneskelig natur kan være og har været for ikke så mange år siden. Handlingen er baseret på virkelige hændelser og personer hvilket bare gør at det hele rammer så meget hårdere gennem bogens fortælling. Men samtidig også en fortælling om familie-sammenhold og søstrenes kærlighed til hinanden og enorme overlevelsesvilje - "vi skal gennem det her - sammen".

I bogen Søstrene fra Auschwitz følger vi de to søstre Janny (Marianne) og Lien (Rebekka) Brilleslijper, døtre af jødiske forældre i Amsterdam. De vokser op sammen med deres lillebror Jaap og har en tryg og livsglad barndom, som er præget af kreativitiet, livsglæde og en interesse for kultur og musik. Da Holland i 1940 bliver besat, går de to søstre hurtigt i gang med deres kamp mod besættelsesmagten. Det er farligt for dem og deres familier men de fortsætter ufortrødent, indtil den dag hvor jøde-udryddelsen i byer som Amsterdam og Haag tvinger dem til at at forlade deres hjem og finde et sted hvor de kan opholde sig udenfor besættelsesmagtens rækkevidde men samtidig fortsætte deres arbejde.

Det finder de i huset Fuglereden som ligger udenfor byen Naarden, i et øde skovområde og med masser af plads. Huset bliver hurtigt et åndehul og sikkert tilflugtssted for søstrene, deres familier, forældrene og ikke mindst de mange personer som opholder sig i kortere og længere tid i huset. De kæmper for at opretholde en hverdag på trods af nazisternes tilstedeværelse i byen, meget tæt på huset. Samtidig er de konstant på vagt overfor de mange razziaer som finder sted, soldater, fremmede personer samt gør alt for at holde sig udenfor alt der kan tiltrække opmærksomhed.

Selvom rygterne lige stille begynder at dannes om at der på stedet er et tilflugtssted så undslipper de besættelsesmagtens søgelys, indtil at de bliver forrådt og deres tilflugststed afsløret. Alle husets beboere bliver sendt til koncentrationslejre herunder også i Auschwitz.

At pigernes historie kommer frem og nu kan fortælles, skyldes forfatteren Roxan van Iperen som sammen med sin mand køber et hus med navnet Fuglereden i byen Naarden i 2012, og begynder en gennemgribende istandsættelse af huset som  har fået lov lov til at leve et stille og hengemt liv. Undervejs i istandsættelsen - som skal vise sig at være et noget mere omfattende projekt end parret forventede, dukker husets historie lige så stille op. Det viser sig gennem de ting som parret finder i huset, at det har været hjemsted for en jødisk familie og ikke mindst et af Hollands mest kendte gemmesteder af jøder. Dertil kommer noter fra de to søstre, samtaler med deres børn og familiemedlemmer, venner og ikke mindst materiale om hvad der skete dengang og kampen om overlevelse i koncentrationslejrene.

Så takket være forfatterens ihærdige kamp og nysgerrighed, kender vi idag historien om de to søstre, deres indædte modstand og kamp mod besættelsesmagten med livet som indsats. Historien om søstrene og deres familie, får tankerne hen på en anden skæbne som på grund sin religion måtte gemme sig sammen med sin familie i hemmelige rum - nemlig Anne Frank og hendes familie, som Janny og Lien også møder i koncentrationslejren Auschwitz.

Forlagets beskrivelse:

Søstrene fra Auschwitz er en sand historie om to jødiske søstres modstand mod den nazistiske overmagt. Det er en hyldest til to kvinders heltemod og næstekærlighed – og en påmindelse om menneskets evne til at overleve. I 1940 invaderer nazisterne Holland. Blandt dem, der kæmper mod besættelsesmagten, er to modige kvinder, de jødiske søstre fra Amsterdam, Janny og Lien Brilleslijper. Søstrene risikerer den visse død, men det forhindrer dem ikke i at yde deres medmennesker beskyttelse på et hemmeligt og sikkert tilflugtssted i skoven med livet på spil – i et hus ved navn Fuglereden.

Omtrent halvfjerds år senere flytter Roxane van Iperen ind i Fuglereden. Her begynder hun arbejdet med at bringe den glemte historie frem i lyset. Historien om da stedet og dets beboere bliver forrådt, og Janny og Lien bliver sat på det sidste tog til Auschwitz sammen med Anne Frank og hendes familie. Hvad der herefter sker udfordrer søstrene ud over den menneskelige forestillingsevne, da de berøves alt på nær deres mod, ukuelighed og deres kærlighed til hinanden.

Hvor finder du bogen:

Søstrene fra Auschwitz kan købes hos - Bog&ide
Søstrene fra Auschwitz kan købes hos - Saxo.com

Anmeldereksemplar fra forlaget

Isbryder
Kristina Ohlsson
5,0 rating
Krimi
Isbryder
Forfatter : Kristina Ohlsson
Udgivelsesdato : 29. september 2022
Forlag : Modtryk
Oversat af : Lillian Kingo
Format : ebook, hardcover
ISBN : 9788770076593
Antal sider : 505
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Kristina Ohlsson har gjort det endnu engang, og har skrevet en krimi hvor handlingen er godt skruet sammen og persongalleriet spænder bredt.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Vi er tilbage hos August Strindberg i den svenske Skärgårdsidyl Hovenäset. Det venskab som startede lige så stille i bogen Stormvagt, har udviklet sig til et kærlighedsforhold med politikommisæren Maria Martinsson, så alt er godt indtil hans bådehus pludselig midt om natten står i flammer. Et bådhus som han knap har nået at tage i brug efter at han faldt fuldstændig for det og bare måtte købe. Ikke nok med at Strindbergs bådehus brænder, det gør også et andet bådehus. Kort efter undrer beboerne i Hovenäset sig over at de ikke kan få fat på ejeren af det andet bådehus - det skal senere vise sig at der er en god grund til det da han findes død i sit hjem.

Umiddelbart ser det ud til at dødsfaldet er et hændeligt uheld, men det viser hurtigt at der nok ligger mere bag og lidt efter lidt dukker der flere spor op. Politiet med Maria Martinsson og hendes kollega Ray-Ray står i spidsen for efterforskningen, men samtidig er der en mere uofficiel efterforskning igang blandt enkelte af byens indbyggere som vælger at tage sagen i egen hånd. For det med opklaring kan politiet jo ikke finde ud af - er holdningen, så er det bedre at gøre det selv. Livet under overfladen i den fredelige by som i vinterperioden er stille, efter at områdets mange sommerhusbeboere er taget hjem igen, skal vise sig at være mere indviklet end hvad man lige tror om en søvnig lille svensk by.

På trods af mystiske brande, dødsfald og en igangværende efterforskning, så er der også solstråler nemlig det spirende kærlighedsforhold mellem August Strindberg og Maria Martinsson, dog med hendes eksmand i baggrunden som har mere end svært ved at give slip på sin nu tidligere kone. Og selvom han sidder i fængsel, alligevel formår at gøre opmærksom på sin egen agenda.

En spændende og i den grad velskrevet krimi, som bare hænger sammen og man føler sig hurtigt som en del af bylivet og glemmer helt at det faktisk er en bog og ikke det virkelige liv. Kristina Ohlsson har gjort det endnu engang, og har skrevet en krimi hvor handlingen er godt skruet sammen og persongalleriet spænder bredt.

Forlagets beskrivelse:

Vinteren ligger hvid over Hovenäset. August Strindberg er nyforelsket, og hans forretning går strålende. Men så ryster en brand hans lykkelige tilværelse.  En iskold januarnat brænder to bådehuse. Det ene tilhører August, det andet er Axel Ehnboms, en ældre mand, der har boet på Hovenäset hele sit liv.
Politikommissær Maria Martinsson slider med efterforskningen, der inden længe også indbefatter et mord. Nogen på Hovenäset gemmer på mørke hemmeligheder. Snart er hverken Maria eller August i sikkerhed. 

ISBRYDER er anden, selvstændige bog i Strindbergserien, der foregår på den smukke svenske vestkyst, fyldt med atmosfære og mysterier.

 

Tyve år senere
Charlie Donlea
3,0 rating
Spænding
Tyve år senere
Forfatter : Charlie Donlea
Udgivelsesdato : 2. november 2022
Forlag : Jentas A/S
Oversat af : Per Vadmand
Format : ebook, audiobook
ISBN : 9788742605776
Antal sider : 416
Country : England
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Spændende handling og godt gemte hemmeligheder, desværre holder spændingen ikke helt til sidste side.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Handlingen foregår både i nutiden og bringer os tilbage til året 2001 med angrebet på de to tvillingetårne - World Trade Center i New York. To handlinger som bliver fortalt sideløbende men samtidig med spring frem og tilbage i tiden. Et tidspring som spænder over 20 år som også angivet i bogens titel - Tyve år senere.

I nutiden møder vi den ambitiøse Avery Mason, en tv-journalist som har overtaget værtsrollen for tv-showet American Events og er konstant på jagt efter nye spændende historier til sit show. Her falder hun over en nyhed hvor et af ofrene fra 9/11-tragedien er blevet identificeret, og hun kaster sig straks over historien for at finde ud af mere om hvem personen var.

Samtidig følger en mordefterforskning i forbindelse med et mord som fandt sted i dagene op til 9/11 2001. En mand er blevet fundet død under mystiske og ikke mindst voldelige omstændigheder, og der begynder at tegne sig et billede af et forhold til en kvinde som tyder på at have været til stede på gerningsstedet samtidig med at mordet blev begået. Kort efter bliver USA og resten af verden lammet af hændelsen med World Trade tvillingetårnene, og drabsefterforskningen mister fokus. Lige indtil at Avery Mason bliver nysgerrig og ser en historie i et uopklaret drab, og går igang med at dykke ned i hvad der egentlig skete for 20 år siden.

Sammen med Walt Jenkins som efterforskede mordet, dykker hun ned i historien og begynder at danne sit eget billede af omstændighederne i forbindelse med mordet. Samtidig er andre igang med at undersøge og danne et billede af hende selv og hendes familiehistorie.

Handlingen starter godt ud, og vi lærer persongalleriet at kende med deres personligheder og godt gemte hemmeligheder som er med til at skabe en spænding om hvad der nu sker, desværre ender handlingen lidt tamt og forudsigeligt.

Forlagets beskrivelse

To årtiers løgne, én knusende sandhed …  To årtier efter en begivenhed, der rystede verden, skaber en uhyggelig henlagt mordsag igen overskrifter. DNA fra et lille benfragment har ført til, at embedslægen i New York har gennemført sin første vellykkede identifikation af et 9/11-offer i årevis. Victoria Ford var under anklage for det brutale mord på sin gifte elsker, da hun døde. I et sidste telefonopkald fra nordtårnet tryglede Victoria sin søster om at bevise hendes uskyld. 

Den opgående TV-stjerne Avery Mason ved, at historien er det rene guld, og rejser til byen for at få fingre i den. Men da hun begynder at grave i, hvad der skete for tyve år siden, finder hun ud af, at Victorias komplicerede liv rummer en særdeles dyster fortælling. Imens ser Averys egen fortid - som hun har holdt skjult for både sine arbejdsgivere og sit publikum – ud til snart at blive afsløret. Måske får hun fat i alle tiders solohistorie, men både Victoria og Avery har chokerende lig i lasten, der nægter at ligge stille. 

Den hemmelige bibliotekar
Den hemmelige bibliotekar af Madeline Martin
Madeline Martin
4,0 rating
Roman
Den hemmelige bibliotekar
Den hemmelige bibliotekar af Madeline Martin
Forfatter : Madeline Martin
Udgivelsesdato : 25. januar 2023
Forlag : Lindhardt og Ringhof
Oversat af : Mette Wigh Tvermoes
Format : hardcover
ISBN : 9788727007328
Antal sider : 416
Sprog : Dansk
Bedømmelse : På alle måder en fascinerende fortælling med en medrivende handling, som helt sikkert kan anbefales til alle, der nyder historisk fiktion.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Anmeldereksemplar

I Den hemmelige bibliotekar tager Madeline Martin os med til 1943, hvor scenen er sat i henholdsvis Lissabon og Lyon. I bogens handling følger vi de to kvinder, Ava og Elaine, der begge på hver sin måde deltog i kampen mod nazisterne i 2. verdenskrig.

Ava arbejder som bibliotekar ved Library of Congress i Washington, da hun bliver hvervet til en efterretningsenhed, som indhenter efterretninger om nazisterne fra aviser og andre publikationer. Ava sendes til Lissabon, og da Portugal er forblevet et neuralt land under 2. verdenskrig, vil Ava være i stand til at samle informationer fra franske og tyske aviser samt publikationer fra den franske modstandsbevægelse.

Elaine (hvis rigtige navn er Hélène) slutter sig til den franske modstandsbevægelse, da hendes mand blev arresteret for at være medlem af den, noget han havde holdt hemmeligt for hende.

Scenen er sat og som læser venter jeg bare på at de to kvinders liv, i hver sin verden, krydser hinanden.

Forlagets beskrivelse

Ny og gribende roman fra forfatteren bag Den sidste boghandel i London. Inspireret af den virkelige historie om amerikanske biblioteksspioner under Anden Verdenskrig.

Ava troede, hendes job som bibliotekar på Library of Congress i Washington DC ville være ensbetydende med et stille og rutinepræget liv. Men et uventet tilbud fra det amerikanske militær fører hende til Lissabon på en betydningsfuld mission.

Samtidig må franske Elaine ofre sin sikkerhed for at finde sin mand, som er blevet anholdt af besættelsesmagten. Hun får til opgave at arbejde med en skjult trykpresse styret af modstandsbevægelsen i det besatte Lyon. Mens krigen raser i Europa, finder de to kvinder frem til hinanden gennem kodede beskeder, og håbet om sejr vokser.

Anmeldelse

På flot vis skildrer Madeline Martin to separate verdner under 2. verdenskrig. Den hemmelige bibliotekar starter i 1943, som netop er det år, hvor størstedelen af befolkningen i Lyon mistede troen på Vichy-regeringen, og var overbeviste om, at Tyskland ville tabe krigen. Støtten til modstandsbevægelsen steg markant i det år.

Maline Martin har lavet en fin research omkring undergrundspressen, som var betydningsfuld i de år, da de officielle nyhedsmedier kun skrev om Tysklands sejre. Typisk for Lyon var også modstandsbevægelsens husomdelte flyers, som også er en del af handlingen.

På samme måde beskrives de hårde levevilkår som franskmændene levede under med stor knaphed på mad, mens tyskerne kunne ses på restauranter og barerne, hvor de spiste godt og drak fransk vin. Det er de små detaljer i beskrivelsen af hverdagen, og de ting som Elaine gør for at få mest muligt ud af sine rationer, der giver lidt ekstra farve til fortællingen i Den hemmelige bibliotekar. I modsætning hertil er livet i Lissabon noget lettere for Ava uden rationering og rigeligt mad, hvor hendes største fokus er, at holde sig fri for tyske spioner og det portugisiske hemmelige politi.

En spændende indgangsvinkel er fortællingen om, hvordan de allierede indsamlede efterretninger i Europa for både at bruge det viden i krigen men også for at genne til eftertidens historikere. På alle måder en fascinerende fortælling med en medrivende handling, som helt sikkert kan anbefales til alle, der nyder historisk fiktion.

Helvedesblomster
Ilaria Tuti
5,0 rating
Krimi
Helvedesblomster
Forfatter : Ilaria Tuti
Udgivelsesdato : 10. juni 2022
Forlag : Modtryk
Oversat af : Lorens Juul Madsen
Format : ebook, hardcover, audiobook
ISBN : 9788770076524
Antal sider : 337
Country : Italien
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Mørk og dyster krimi med et spændende persongalleri, overraskende og velskrevet debutkrimi af Ilaria Tuti.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

En mørk krimi som kravler ind i det dystre indre af gerningspersonens sjæl  hvis man kan sige at vedkommende har en sjæl, udfra handlingens forløb at dømme så kan man blive i tvivl. Men en person som samtidig er et offer for en handling som uskyldigt er blevet påført, uden mulighed for at kunne sige fra. En handling som bygger over en virkelig hændelse som fandt sted efter 2. Verdenskrig, hvor der blev udført et eksperiment med forældreløse børn på et børnehjem. Eksperimentet gik ud på at se hvad der skete når små børn ikke fik omsorg eller havde nogen form for social kontakt med andre mennesker.

En fuldstændig umenneskelig tankegang, og hvad man nok idag ville kategorisere som rablende sindssyg og til fare for menneskeheden, samt ikke mindst burde være spærret inde langt væk.

Handlingen starter med at følge den unge politiassistent Marini, som på sin første dag som del af Teresa Battaglias efterforskningsteam, formår at gøre et ikke særlig heldigt indtryk på "chefen" som han i første omgang ikke lige forventer er en kvinde. Så hermed har han ligesom fået gjort sig bemærket og det bliver ikke de første twister som er mellem Marini og den ansvarlige efterforsker for teamet - Teresa Battaglia.

De skal efterforske drabet på en mand som bliver fundet i udkanten af et skovområde i det nordlige Italien, tæt på grænsen til Østrig. Omgivelserne omkring den afdøde, virker opstillet så nu er det op til Battaglia og Marini at finde ud af hvordan det hænger sammen. Battaglia er den erfarne og logiske efterforsker, hvor Marini er den unge, uerfarne efterforsker som ikke er vant til et lille samfund i bjergområderne i den del af Italien.

Samtidg med efterforskningen, så følger vi hændelser som er foregået 25 år tidligere og trådene mellem de to hændelser begynder lige så stille at vikle sig ind i hinanden. Her kræver det at man som efterforsker kan sætte sig ind i de mørkeste afkroge af den menneskelige personlighed, for at forudse hvad og ikke mindst hvorfor hovedpersonen agerer som han gør. Det er lige præcis det som Battaglia kan og gør det suverænt.

En handling som er godt sat sammen, velskrevet og bare har den evne at bogen ikke er til at lægge fra sig før sidste side er nået, og man som læser sidder tilbage og bare skal have fat på næste bind i serien om commisario Battaglia.

Bogen er lige blevet filmatiseret som en miniserie i 3 afsnit, produceret af det italienske tv-medie RaiFiction og vises på Rai1 fra d. 13. februar 2023

Forlagets beskrivelse

"Mit navn er Teresa Battaglia. Jeg har en hemmelighed, som jeg ikke engang selv tør kende, og for første gang i mit liv er jeg bange. Der er noget, der skjuler sig i de ældgamle skove, på de stenede bjergsider og mellem flodens isduftende, smaragdgrønne vandreservoirer. Jeg kan se det på blodsporene, og jeg ved af erfaring, at det kun er begyndelsen. Noget fortvivlende har fundet sted i disse bjerge. Noget der kræver alle mine efterforskningsevner.  Mit navn er Teresa Battaglia, jeg er politikommissær, specialist i profiling, og hver eneste dag vandrer jeg gennem helvede. Mit bedste våben er ikke min pistol eller uniform – det er min hjerne. Men den forråder mig. Ikke min krop, slidt af tidens tand, eller mit forpinte hjerte. Mit klarsyn er i fare, og det betyder, at efterforskningen også er det."

HELVEDESBLOMSTER er Tutis første bog på dansk. Bogen blev valgt af The Times som Crime Book of the Month, og hun er den første italienske spændingsforfatter, der har været shortlistet til den prestigefulde Edgar Allan Poe Award.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

gøgeungen af camilla Läckberg
Gøgeungen af Camilla Läckberg
Camilla Läckberg
4,0 rating
Krimi
gøgeungen af camilla Läckberg
Gøgeungen af Camilla Läckberg
Forfatter : Camilla Läckberg
Udgivelsesdato : 12. januar 2023
Forlag : People's
Oversat af : Louise Ardenfelt Ravnild
Format : hardcover
ISBN : 9788772009469
Antal sider : 437
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Spændende og velskrevet bog, et dejligt gensyn med personerne fra Fjällbacka.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Det er efterhånden 20 år siden Camilla Läckberg for første gang introducerede os for Fjällbacka og ikke mindst Erica Falck, Patrik Hedstrøm og hans kollegaer på Tanumshede politistation. Selv om det er er fem år siden den forrige bog i serien udkom, har Läckberg ikke ligget på den lade side.

I den mellemliggende periode er det blevet til et par bøger i serien om Faye og dels til to 2 bøger skrevet sammen med mentalisten Henrik Fexéus. Begge serier er i et lidt andet tempo end livet i Fjällbacka. På den baggrund var jeg spændt på om ”pausen” havde gjort noget godt for bøgerne om Erica Falck.

I Gøgeungen, som er 11. bind i Camilla Läckbergs populære Fjällbacka-serie, sker to frygtelige begivenheder, uden nogen tilsyneladende sammenhæng, som ryster Fjällbacka. En berømt fotograf bliver fundet brutalt myrdet i sit showroom. Henning Bauer, nobelpristager i litteratur, bliver udsat for et voldeligt overfald på den lille ø, hvor han er i gang med at skrive den 10. bog i sin verdenskendte serie.

Patrik Hedström og kollegerne på Tanumshede politistation kommer ingen vegne i deres efterforskningen af sagerne, mens Erica Falck til sin kommende bog har kastet sig over et tragisk mord i 1980'ernes Stockholm. Hun opdager hurtigt, at fortidens tråde strækker sig ind i nutiden, og at gamle synder efterlader lange skygger bag sig.

Forlagets beskrivelse

Camilla Läckberg er tilbage i Fjällbacka!

To frygtelige begivenheder, der tilsyneladende ikke har nogen sammenhæng med hinanden, ryster Fjällbacka. En kendt fotograf findes brutalt myrdet i sit showroom, og Henning Bauer, nobelprismodtager i litteratur, bliver udsat for et voldeligt overfald på den lille ø, hvor han er i gang med at skrive den 10. bog i sin verdenskendte serie.

Patrik Hedström og hans kollegaer på Tanumshede Politistation kommer ingen vegne med deres efterforskning, samtidig med at Erica Falck graver i mordet på en transseksuel mand i 1980’ernes Stockholm. Langsomt indser hun, at nutidens hændelser trækker tråde tilbage til fortiden, og at gamle synder kaster lange skygger.

Gøgeungen er 11. fritstående bind i Camilla Läckbergs populære Fjällbacka-serie.

Anmeldelse

Har de 5 år siden sidste bog i Fjällbacke-serien så gjort godt? Svaret må være både og. Det er rart at komme tilbage og se at bogens persongalleri er vokset og udviklet sig i den mellemliggende periode. Hvad der er også er kendetegnende for Fjällbacke-serien, er at Erica kører sit spor – her forsøget på at løse et gammel mord i Stockholm – og Patrik efterforsker et mord begået i Fjällbacka. Selvfølgelig må de to spor før eller siden krydse hinanden.

Läckberg veksler i sin skrivestil mellem fortid og nutid i sin bøger og har en god evne til at binde det hele sammen til sidst. Plottet i Gøgeungen er forholdsvis forudsigeligt, og alene bogens titel bringer hurtigt en på sporet. Det gør nu ikke noget for vejen frem til slutningen er trods alt det mest interessante.

En spændende og velskrevet bog, hvor Läckberg traditionelt også forholder sig til aktuelle emner og problemstillinger i samfundet. Her prikkes lidt til 80'ernes kulturelite i Stockholm. I Gøgeungen svinger hun igen pisken med en kritisk indstilling over for Svenska Akademien i. En fortsættelse af skandalen fra 2018, hvor Läckberg var meger kritisk i forbindelse afsløringer om violdtægt, trusler og chikane. Ligesom Läckberg kommer ind på aktuelle emner som transkønnede og det at blive mor i en sen alder.

Når det så er sagt - ja så blev jeg underholdt. Jeg havde håbet på noget mere. I en periode hvor det vrimler med nye bogudgivelser, så er det ikke en bog som skiller sig ud fra mængden.

Gøgeungen af Camilla Läckberg

Bloddue
Dennis Jürgensen
5,0 rating
Krimi
Bloddue
Forfatter : Dennis Jürgensen
Udgivelsesdato : 11. August 2022
Forlag : Politikens Forlag
Format : ebook, hardcover
ISBN : 9788740075182
Antal sider : 384
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Et spændende og psykologisk plot, som er bygget godt op til den endelig afklaring og med referencer tilbage til efterkrigsstidens skræmmende historie med Tysklands opdeling og det daværende DDR.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Andet bind i Dennis Jürgensens serie om efterforskerne Lykke Teit og Rudi Lehmann fra henholdsvis dansk og tysk politi. Efter deres første sag som makkerpar hvor et lig blev fundet i Vadehavet på grænsen mellem Danmark og Tyskland, skal de nu i gang med at efterforske en række drab i det nordlige Tyskland.

Er der en forbindelse mellem drabene ? Hvorfor bliver der hver gang efterladt en død due ? – det er bare nogle af de spørgsmål som de to efterforskere begynder at stille sig selv, og hvorfor bliver de dræbte fundet i forskellige byer fordelt på Nordtyskland. Umiddelbart ser det ikke ud til at der er nogen sammenhæng eller forbindelse mellem hændelserne, trods enkelte ligheder. Men med et blik tilbage til tiden efter 2. Verdenskrig og at der måske var en forbindelse alligevel – ofrenes alder taget i betragtning og at de havde det gamle Østtyskland som fællesnævner.

Et spændende og psykologisk plot, som er bygget godt op til den endelig afklaring og med referencer tilbage til efterkrigsstidens skræmmende historie med Tysklands opdeling og det daværende DDR. Det er samtidig endnu en godt skrevet krimi fra Dennis Jürgensen, og følger klart den bog i serie, umiddelbart vil Bloddue godt kunne læses for sig selv men det er helt sikkert en fordel at have læst Mand uden ansigt, for at lære de 2 hovedpersoner at kende og få forhistorien til deres samarbejde.

Min personlige holding er at jeg bedre kan lide bind 2 med Teit og Lehmann, så jeg glæder mig til at se om der kommer flere bøger fra Dennis Jürgensen om de to politiefterforskeres samarbejde på tværs af grænsen.

Forlagets beskrivelse

Et ægtepar og deres lille datter findes døde af sult i et glemt bunkeranlæg i andet bind i Dennis Jürgensens nye krimiserie.Der er gået fire måneder, siden Lykke Teit sammen med sin tyske kollega Rudi Lehmann efterforskede den spektakulære Vadehavssag. Opklaringen er ikke gået ubemærket hen, og da en ældre kvinde findes brutalt myrdet i Flensborg, bundet til en stol i sit hjem, bliver Rudi af sin chef bedt om at indgå et tværnationalt samarbejde med dansk politi. Lykke hjemsøges stadig af tabet af sin datter, Gry, der fem år forinden blev skambidt til døde af en kamphund. For hende er opgaven i Tyskland en velkommen mulighed for at komme på afstand af fortiden og sin eksmand, Thomas.

Gensynet mellem Lykke og Rudi er glædeligt, men den verserende sag viser sig hurtigt at være mere kompliceret end som så. Omstændighederne omkring den gamle dames død peger i flere retninger. Da endnu et lig bliver fundet under tilsvarende forhold i et afsidesliggende hus uden for Lübeck, bliver Rudi til sin overraskelse personligt involveret i sagen, mens gerningsmanden forbereder de næste mord. Bloddue er andet bind i Dennis Jürgensens nye serie om efterforskerparret Teit & Lehman, og blander på ferm vis krimi og gys med fortid og nutid og trækker tråde til et mørkt kapitel i vores europæiske historie: DDR og tiden før Berlinmurens fald.

Bloddue er anden bog i serien om efterforskerne Lykke Teit & Rudi Lehmann.

Mand uden ansigt
Dennis Jürgensen
5,0 rating
Krimi
Mand uden ansigt
Forfatter : Dennis Jürgensen
Udgivelsesdato : 24-05-2022
Forlag : Politikens Forlag
Format : ebook, hardcover
ISBN : 9788740077292
Antal sider : 336
Sprog : Dansk
Bedømmelse : En spændende og velskrevet krimi, som samtidig giver et indblik i et lille bysamfund og de indbyrdes stridigheder som opstår.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Et makkerpar fra hver sin side af den dansk-tyske grænse, bliver sat på opgaven med at finde ud af hvad der er sket da en dreng forsvinder i Vadehavet. Opgaven bliver ikke mindre af at der i forbindelse med drengens forsvinden, er fundet et lig delvist nedgravet i havbunden i Vadehavet næsten på grænsen mellem Danmark og Tyskland.
Selvom de to politiefterforskere Lykke Teit fra Københavns Politi og Rudi Lehman fra Flensborgs Politi kommer fra hver sin side af Danmarks grænser så finder de hurtigt ud af at de arbejder godt sammen og udgør et godt makkerpar da de bliver bragt til den lille by Melum i det sønderjyske grænseland. Hvilket viser sig at være et kraftigt plus når de ind imellem har deres kontroverser med den lokale politiefterforsker i Sønderjylland, som skal vise sig ikke at være den nemmeste at samarbejde med.

Hurtigt opstår snakken om drengens forsvinden mon hænger sammen med en anden episode hvor en pige året før forsvandt sporløst og aldrig er blevet fundet. Teit og Lehman dykker ned i hvad der skete med pigen og hvorfor det kunne ske. Kort tid efter at de 2 politi-efterforskere er ankommet til det lille samfund, bliver 2 af byens indbyggere fundet dræbt på brutal måde.

Nu er der rigeligt med løse ender som dog måske alligevel hænger sammen på kryds og tværs, for hvad har de 2 senest dræbte med liget i Vadehavet at gøre, og ligner de 2 børns forsvinden hinanden så meget at der kan drages paralleller i hvad der er sket. Pludselig dukker en masse spørgsmål op som makkerparret sammen skal finde svarene på.

En spændende og velskrevet krimi, som samtidig giver et indblik i et lille bysamfund og de indbyrdes stridigheder som opstår. Samtidig er det et eksempel på naboskabet mellem Danmark og Tyskland, hvor de to lande faktisk ikke er så forskellige, og både den danske og den nordtyske mentalitet passer meget godt sammen.

Forlagets beskrivelse

En ung skolelærer og hans elev går på en revle langt ude i Vadehavet, da en tæt, uhyggelig tåge pludselig overrasker dem. De bliver borte fra hinanden, og da vandet begynder at stige, gribes læreren af panik. Et skrig i tågen leder ham på sporet, og da han endelig finder drengen, står han bøjet over et lig. Et ansigt stirrer op fra havbunden. Og de to er ikke alene derude. Sådan lyder skolelærerens forklaring: En mystisk ansigtsløs skikkelse kom ud af den hvide tomhed og slog ham bevidstløs, og da han vågnede, var drengen væk. Det er ikke første gang, et barn er forsvundet i den lille flække Melum ved den jyske vadehavskyst. Året før forsvandt en seksårig pige, og da Sønderjyllands Politi hverken formåede at finde pigen eller gerningsmanden, bliver der nu hentet eksperter ind udefra. Liget lå i grænselandet, hvilket gør det til en sag for både dansk og tysk politi.

Mand uden ansigt er første bog i serien om efterforskerne Lykke Teit & Rudi Lehmann.

 

Diamantblikket
Kate Quinn
3,0 rating
Roman
Diamantblikket
Forfatter : Kate Quinn
Udgivelsesdato : 30. august 2022
Forlag : HarperCollins
Oversat af : Merete Rostrup Fleischer
Format : ebook, hardcover, audiobook
ISBN : 9788771919400
Antal sider : 400
Country : England
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Da jeg læste om bogen blev jeg fanget da det var en sand historie, men min tanke var også at det nok ville være den sande historie som var inspirationen men at der ville være bygget en større handling op omkring en del af historien. Men her er der ikke nogen sødsuppe handling, det er den rigtige historie som bliver fortalt med forfatterens kunstneriske frihed. Dog er handlingen noget langtrukken, hvilket gjorde at den var svær at komme igennem.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Den unge kvinde Ljudmila Pavlitjenko – med kælenavnet Mila begiver sig ud i en verden som er mandsdomineret men det forhindrer hende ikke i at stræbe efter og nå sit mål. Hun er godt i gang med sit historiestudie på universitet i Kyiv. Efter et kortvarigt og ikke særlig lykkeligt forhold til en mand som bliver faderen til hendes søn, er Mila fast besluttet på at lære at skyde – derfor tager hun et kursus i at blive skytte. Kort tid efter at hun har fået sit skytte certifikat, invaderer Hitlers tropper det som dengang hed Sovjetunionen og som i dag omfatter Ukraine. Hos Mila er der ingen tvivl om at hun må melde sig med det samme for at forsvare sit land. Moderen er dog ikke særlig begejstret for beslutningen, mens der derimod er faderlig stolthed på hendes vegne, og han er en fast støtte for datteren i beslutningen om at tage i krig.

Hun efterlader sin lille søn hos forældrene og begiver sig mod Odessa hvor kampene er i gang. Her bliver hun med det samme sendt helt ud i den forreste frontlinie, da hun bliver bedt om at vise sine evne som skytte ved at dræbe 2 af fjendens soldater – gør hun det uden at blinke. De 2 dræbte soldater er første gang nogensinde at hun har sigtet mod mennesker men det bliver så absolut ikke de sidste.

Hurtigt får hun et ry som den kvindelige snigskytte og hendes antal af ramte og dræbte mål, bliver hurtigt kendt blandt tropperne ved fronten. Der er ikke mange kvinder ved fronten men Mila og veninden Lena holder sammen – Lena som sygepasser og Mila som snigskytte i forreste linie.

Da hun bliver ramt af stumper fra en mortergranat, tilbringer hun lang tid på hospitalet og det er dermed enden på hendes karriere som aktiv snigskytte. Hun bliver kendt for sin høje drabsrate – i alt 309 dræbte, og får tilnavnet “Lady Death”. En titel som senere bragte hende til Canada og USA i forbindelse med en promoveringstour for Sovjetunionen, her besøger hun det amerikanske præsidentpar og bliver efterfølgende god veninde med præsidentfruen Eleanor Roosevelt.

Da jeg læste om bogen blev jeg fanget da det var en sand historie, men min tanke var også at det nok ville være den sande historie som var inspirationen men at der ville være bygget en større handling op omkring en del af historien. Men her er der ikke nogen sødsuppe handling, det er den rigtige historie som bliver fortalt med forfatterens kunstneriske frihed. Så selv navnet på handlingens hovedperson, er det ægte navn på den kvinde som blev Sovjetunionens mest kendte kvindelige snigskytte i Den Røde Hær.

En karriere som ikke lige var den som hun havde forestillet sig som barn, men udtryk for en kvinde med stærk personlighed og viljestyrke. En kvinde som kunne begå sig i en mandeverden – på lige fod men samtidig uden at miste sig selv eller give kald på sin personlighed. Spændende læsning men samtidig også en ulykkelig historie, for da hun endelig møder kærligheden går der kun kort tid før hun mister sin elskede, hvilket kommer til at sætte sit præg på resten af hendes liv.

Forlagets beskrivelse

Baseret på en sand historie, om heltemod, der er vokset ud af desperation, om en mor, der blev soldat, og om en kvinde, der fandt sin plads i verden og ændrede historiens gang for altid. Ljudmila Pavlitjenko, en nørdet og pligtopfyldende historiestuderende fra Kyiv, er ikke i tvivl. Hun vil kæmpe – kæmpe for sit lands, sit livs og sin søns fremtid. Da Hitler invaderer Sovjetunionen, tager Milas liv en helt ny drejning.

Hun tager kampen op og forvandles fra flittig studine til livsfarlig snigskytte. 309 drab senere og nationalhelt, bliver hun hjemkaldt fra fronten for at blive sendt på charmetur til Amerika som det gode eksempel. Krigen har sat sine spor, og hun føler sig isoleret og ensom, indtil et uventet venskab med USA’s førstedamen Eleanor Roosevelt og et endnu mere uventet venskab med en tavs ligemand tænder lidt lys i et mørkt liv. Men da en gammel fjende dukker frem fra fortiden, er det ikke kun egne dæmoner, Mila tvinges til at tage kampen op imod.

Stormvagt
Kristina Ohlsson
5,0 rating
Krimi
Stormvagt
Forfatter : Kristina Ohlsson
Udgivelsesdato : 24. september 2021
Forlag : Modtryk
Oversat af : Lillian Kingo
Format : ebook, hardcover
ISBN : 9788770075152
Antal sider : 470
Country : Sverige
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Spændende krimi, om den svenske Skærgård med træhuse, stakit foran huset, blomster og ikke mindst de hemmeligheder som gemmer sig bag facaden.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Svensk krimi når det er bedst, og ikke mindst den ægte svenske skærgårds-stemning i første bind - Stormvagt med politiefterforsker Maria Martinsson og hendes kollega Ray-Ray. Her er det dog ikke de to efterforskere som umiddelbart har hovedrollen i bogen, vi følger nemlig en stor del af tiden August Strindberg der vender tilbage til det område som han kender fra sin barndom, nemlig byen Hovenäset i det vestlige Sverige, ikke langt fra Göteborg.

Et område som er kendetegnet ved sin kyststrækning med klipper og farverige træhuse. Den tidligere finansmand August Strindberg har købt den bygning hvor byens bedemandsforretning tidligere holdt til, og har planer om at åbne en butik som handler med secondhand møbler. Mens han er på vej fra Stockholm til sit nye hjem, kommer en af byens beboere ikke hjem igen efter en gåtur. Det viser sig at være byens elskede lærer Agnes, som sidst blev set af sin mand da hun forlod deres hjem for at gå en tur. Hele byen er på den anden ende og er i gang med eftersøgninger for at finde hende. Der er derfor ikke mange som bemærker at August Strindberg ankommer til byen den pågældende aften, hvor han flytter ind i sin midlertidige bolig som han skal bo i da en vandskade i hans nye hus lige skal repareres før han kan begynde at flytte ind.

Det skal hurtigt vise sig at det ikke er et helt tilfældigt hus som han midlertidigt kommer til at bo i, der gemmer sig nemlig en mørk historie ved huset som blandt byens indbyggere kaldes Frysehuset. Et øgenavn som August senere finder ud af hvor kommer fra og hvad det får af betydning for ham. Handlingen er velkomponeret og balanceret så at læseren bliver introduceret til personerne og lige så stille lærer dem at kende. Samtidig åbnes en flig her og der for hvordan handlingens personligheder og forbindelser. Alle hændelser og hvad der måske blot synes som en detalje eller krydderi i handlingen, skal senere vise sig at have en betydning for handlingens forløb og ikke mindst personernes opførsel. Byens nye tilflytter får også en ikke helt ubetydelig andel i opklaringen af hvad der er sket med Agnes og hvorfor hun forsvandt den blæsende og regnfulde aften. Spænding i den svenske skærgård med de klassiske røde træhuse og velplejede små haver, der måske ikke er helt så idyllisk, som vi går og tror. Bind nr. 2 i serien om Maria Martinsson og Ray-Ray – Isbryder er allerede udkommet, så den står helt sikkert på læselisten.

Forlagets beskrivelse

Samme stormfulde nat som August Strindberg ankommer til Hovenäset i Bohuslän, forsvinder den populære lærer Agnes Eriksson. Bag sig har August en karriere i Stockholms finansverden. Nu vil han udleve sin drøm og åbne en secondhand-butik og samtidig bo et sted, han har lykkelige barndomsminder fra.

Men vestkystidyllen krakelerer, da Agnes forsvinder. Politiet – med den empatiske og ambitiøse politiefterforsker Maria Martinsson i spidsen – leder efter hende dag og nat. Hvad er der sket? Og hvorfor får August en ubehagelig følelse af, at han selv ligger inde med en del af gådens løsning?

STORMVAGT er første bog i Strindbergserien, der foregår på den smukke svenske vestkyst, hvor atmosfære og mysterier kombineres, mens den salte vind byder en ny tilflytter velkommen: August Strindberg. Kristina Ohlsson er en af Sveriges mest populære krimiforfattere, der især er kendt for serien om Fredrika Bergman.

strik
Lene Holme Samsøe & Charlotte Kaae
4,0 rating
DIY
strik
Forfatter : Lene Holme Samsøe & Charlotte Kaae
Udgivelsesdato : 21. november 2020
Forlag : Raglan
Format : hardcover
ISBN : 9788797064481
Antal sider : 269
Sprog : Dansk
Bedømmelse : STRIK er bogen til alle, der holder af at strikke eller gerne vil i gang med at strikke. Bogen er skrevet specielt til den danske strikker af Lene Holme Samsøe og strikkecoach Charlotte Kaae. STRIK er både et opslagsværk og en bog, der kan læses fra ende til anden. Illustrationerne i tusch og akvarel samt masser af strikkeprøver, viser dig alle strikkekunstens grundbegreber, men også mere avancerede teknikker. Lige fra du slår masker op, til du lukker dem af igen.  Bogen er ikke ment som en erstatning for strikkevideoer, men vores bog kan give dig et overblik som videoerne ikke kan. Du ved nemlig ikke, hvad du leder efter, hvis du ikke ved at det findes! Vi giver dig f.eks. overblikket over, hvilke typer af udtagninger, der findes. Vi viser dem med illustrative tegninger og med både den danske og den engelske betegnelse. Med bogen ved din side, kan du derfor enkelt søge efter videoer, hvis du har brug for dem som supplement til tegninger og billeder.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Her er 2 af Danmarks kendte strikkenavne gået sammen og kombineret al deres viden og erfaring i en bibel af en strikkebog. Her er alt hvad du har brug for at vide om strikning, det gælder både for nybegynderen som lige har købt sit første nøgle garn og strikkepinde, til den super erfarne og rutinerede strikker. For nybegynderen er der introduktion til de grundlæggende elementer som valg af pinde, garn, hjælpemidler med videre. Herefter følger detaljerede instruktioner til de helt basale masker og teknikker som at slå op – så er det grundlæggende på plads.

For de mere erfarne strikkere, er bogen et rigtig godt opslagsværk – her finder jeg inspiration til nye måder at slå op på, nye mønstre eller når jeg bare lige bøvler med et nyt mønster så er det rart at kunne slå op i bogen og blive guidet igennem med billeder, tegninger og en forklarende tekst.

Jeg bruger også ofte bogen til at bladre rundt i for det giver ideer og bare det at se illustrationer og billeder giver pludseligt et helt andet indblik og forståelig i hvordan mønstre eller teknikker skal strikkes, når man nu for 3 gang er nødt til at pille op fordi det ikke fungerer.

Bogen er skrevet i et let tilgængeligt sprog, og fyldt med lækre billeder som viser de teknikker og mønstre som beskrives. For de enkelte masker og teknikker er der praktiske tegninger som tydeligt viser trin for trin hvad der skal gøres.

En rigtig god bog at have stående på reolen, uanset om det er opslagsbog eller en lærebog til strikningens fantastiske verden.

Vildmarkssweatre
Linka Neumann
5,0 rating
DIY
Vildmarkssweatre
Forfatter : Linka Neumann
Udgivelsesdato : 21. august 2020
Forlag : Turbine
Oversat af : Rachel Søgaard
Format : hardcover
ISBN : 9788740663587
Antal sider : 144
Sprog : Norsk
Bedømmelse : Strik tykke, lækre sweatre med det helt rigtige vildmarkslook. Her er sweatre, der holder dig varm og tør på alle slags eventyr – uanset vejrtype. Friluftsliv og hunde har altid været en stor del af strikdesigner Linka Neumanns liv, og hun er optaget af at designe strikkede sweatre, der ikke bare ser smukke ud, men som også tåler både vejr og vind. Derfor er sweatrene i denne bog strikket i stærkt uld fra norske og islandske får. Linka Neumanns vildmarkssweatre har været med på eventyr og på ekspeditioner i Canada og på Mount Everest.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

En meget lækker bog for strikkere som godt kan lide tykke og rustikke uldtrøjer, for det er lige præcis det som man får med denne bog. Det er opskrifter på bluser som kan holde til vind og vejr, og et omskifteligt dansk efterårsvejr som ofte byder på både regn og blæst.

Sweatrene ligger i den absolut tykke kategori, så det er tykt garn og store pinde – heldigvis findes flere af opskrifterne også i en lidt tyndere version. De strikkede sweatre er beregnet til brug udenfor, så de er rummelige og gerne med høj hals. Og ikke mindst fyldt med imponerende mønstre i flotte farver som bare fremstår med et afslappet og naturligt udtryk. Et udtryk som passer til den barske natur som forfatteren bor i – nemlig i den norske vildmark med masser sne og natur. Noget som bare skriger på tykke og varmt tøj, perfekt for en strikkeglad forfatter.

Hver af opskrifterne har en historie om hvad der har været grundlaget eller inspiration til trøjen, og som lige netop er grundtrækkene for det pågældende design. Her er mønstre i den grafiske genre med inspiration fra den amerikanske urbefolkning over eventyr, til den norske natur.

Opskrifterne er skrevet i 5 størrelse så der både er dame- og herrestørrelse i samme opskrift, derudover er de skrevet nemt og enkelt med masser af lækre billeder og mønsterdiagrammer. Lige til at kaste sig ud i. Bogen og opskrifterne kræver dog noget kendskab til strikning og især mønsterstrik, da der her strikkes med flere farver på en gang i større mønsterborter.

Med bogens opskrifter er der rigeligt inspiration til masser af strikketimer, og trøjernes udtryk kan ændres når der leges med farvekombinationerne og nuancerne. Men absolut et must på en strikkers bogreol.

Syklubben
Henriette Gyland
5,0 rating
Roman
Syklubben
Forfatter : Henriette Gyland
Udgivelsesdato : 4. oktober 2022
Forlag : HarperCollins
Oversat af : Cathrine Bjørnbak
Format : hardcover
ISBN : 9788771919547
Antal sider : 400
Sprog : Engelsk
Bedømmelse : En stærk fortælling, om de mange danskere i hovedrollerne for at hjælpe jøder i sikkerhed under krigen.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

En gribende personlig fortælling, inspireret af virkelige hændelser som fandt sted under 2. Verdenskrig. I bogen følger vi Cecilie som har mistet sin bedstemor for kort tid siden og nu skal rydde op i hendes lejlighed. Da hun rydder op i bedstemoderens kælderrum, opdager Cecilie en gemt æske hvis indhold vækker hendes nysgerrighed og ikke mindst hendes undren. For hvorfor ligger det pludselig her og ikke mindst har hun aldrig kendt til æskens eksistens, den har hendes bedstemor holdt godt gemt.

Sideløbende med nutidens handling, følger vi den unge Inger i det besatte Danmark i 1943. Hun er midlertidigt flyttet fra København og op til sin onkel og tante i Helsingør. Her møder hun en anden side af krigen, nemlig en bevægelse som arbejder i det skjulte og under farlige vilkår, for at hjælpe at hjælpe folk til Sverige. Undervejs forelsker hun sig i den unge David som sammen med sin mor skjuler sig i Helsingør, indtil de kan blive sejlet i sikkerhed på den svenske side.

Skæbnen vil dog ikke at de to unge skal være sammen, grundet tyskernes forfølgelse af jøderne og Inger når ikke at fortælle David at hun har forelsket sig i ham, inden han må tage turen over Øresund. I stedet gifter Inger sig med en lokal ung mand som har et godt øje til hende, de får børn og lever et stille familieliv. Inger elsker sine børnebørn og Cecilie forguder sin bedstemor, så hendes død er et stort tab men med fundet af den skjulte æske, får hun pludselig et indblik i bedstemoderens unge år og hvad der skete under fiskerbyen Helsingørs rolige overflade.

En stærk fortælling, som trods sine opdigtede hovedpersoner, fortæller en historie om hændelser som har fundet sted med mange danskere i hovedrollerne for at hjælpe jøder i sikkerhed under krigen. Flere af de karakterer som vi møder i løbet af handlingen, var en del af de virkelige begivenheder og modstandsbevægelse som modsatte sig den tyske besættelse af landet. Heraf opstod også Helsingør Syklub.

Forlagets beskrivelse

Helsingør, Danmark, 1943

Under den tyske besættelse af Danmark, bliver den unge Inger Bredhal en del af den danske modstandsbevægelse og risikerer sit liv for at redde danske jøder til sikkerhed i Sverige.

København, 2018

Inger’s barnebarn Cecilie Lund, sørger over hendes død da en mystisk opdagelse under oprydning af Inger’s lejlighed trækker tråde til fortid og nutid. Godt gemte hemmeligheder ser pludselig dagens lys, og Cecilie lærer historien om bedstemoderens mod og heltegerning, samt ikke mindst venskab, kærlighed og at stå ved det rigtige.…uanset om du har alt at miste.

Grænseløs af Jørn Lier Horst
Jørn Lier Horst
3,0 rating
Krimi
Grænseløs af Jørn Lier Horst
Forfatter : Jørn Lier Horst
Udgivelsesdato : 25. februar 2022
Forlag : Modtryk
Oversat af : Rolf Stavnem
Format : Paperback
ISBN : 9788770075657
Antal sider : 363
Sprog : Norsk
Bedømmelse : Grænseløs er ikke Jørn Lier Horsts mest spændende bog. På trods af et spændende og ikke mindst troværdig og realistisk plot, hvor vi læsere bliver fodret med spor og hints undervejs, og selvom spændingen opretholdes til det sidste, så er det lidt for meget pizza, kaffe og ligegyldigheder undervejs til, at jeg er helt oppe og ringe over Wirsting denne gang.
Karakter :
3,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Grænseløs er titlen på Jørn Lier Horst seneste bog med politimanden William Westing i hovedrollen. Grænseløs er i mere end en forstand en passende titel. Handlingen udspiller sig i flere lande og dels udgør crowdsolving en meget stor del af handlingen. Crowdsolving kan lettest beskrives som privatpersoner, der sammen efterforsker kriminalsager online på tværs af landegrænser.

I Grænseløs starter det med at Wisting modtager en anmodning fra et medlem af et onlineforum, der efterforsker en uopklaret mordsag i Spanien. Et af medlemmerne, Astria, er forsvundet, efter at hun tilsyneladende kom på sporet af noget i sagen. På baggrund af et billede af Astria taget i Stavern ender sagen hos Wisting, som først får en forsvindingssag og til sidst en mordsag at løse.

Jørn Lier Horst har selv en baggrund som politiefterforsker, hvilket også skinner igennem alle hans bøger om Wisting. Her er det ikke fokus på aktion men på almindelig gedigen efterforskningsarbejde, hvor han fokuserer meget på detaljer, metode og hverdagsting. Det er alt sammen med til at skabe en troværdig og realistisk fortælling – selv om det indimellem tager så meget overhånd, at det næsten er for meget af det gode i Grænseløs.

Grænseløs er ikke Jørn Lier Horsts mest spændende bog. Hvad der alligevel gør den læseværdig er hans fokus på Crowdsolving, hvor folk fra hele verden kan bidrage aktivt med at løse en kriminalsag. I Grænseløs følger vi både politiets arbejde men også nogle af de aktive brugere af nettet i deres forsøg på at løse en spansk mordsag.

Det er på sin måde fascinerende, at en mordsag læses via et forum på internettet. Som i virkelighedens verden er ulempen ved sådanne fora, at man ikke ved hvem der gemmer sig bag et brugernavn eller hvad deres motiv er for at deltage i gruppens arbejde.

Jørn Lier Horst har gang på gang vist, at han hører til blandt de absolut bedste krimi-forfattere i Norge. På trods af et troværdig og realistisk plot, hvor vi læsere bliver fodret med spor og hints undervejs, og selvom spændingen opretholdes til det sidste, så er det lidt for meget pizza, kaffe og ligegyldigheder undervejs til at jeg er helt oppe og ringe over Wirsting denne gang.

Forlagets beskrivelse

En australsk kvinde tager kontakt til William Wisting. Hun er leder af en gruppe mennesker, der i fællesskab forsøger at løse en forbrydelse: Drabet på den australske backpacker Ruby Thompson. Et af gruppens mest aktive medlemmer, norske Astria, har fortalt, at hun har fået et gennembrud i efterforskningen – og siden har ingen hørt fra hende.

Wisting bliver fascineret af den uortodokse efterforskning, hvor han hverken kender det rigtige navn på den savnede eller på anmelderen. Han lader sig trække ind i det, der viser sig at være en kriminalsag, hvor forbindelseslinjerne er mange, men uklare.

GRÆNSELØS kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien om William Wisting, den samvittighedsfulde efterforsker fra Larvik.

Åbent hus
Sofie Sarenbrant
4,0 rating
Krimi
Åbent hus
Forfatter : Sofie Sarenbrant
Udgivelsesdato : 15. september 2019
Forlag : People's Press
Format : Paperback
ISBN : 9788771596281
Antal sider : 388
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Fuldstændigt fangende fra første side, det er bare en af den slags bøger hvor skrivestilen er så naturlig og historien bare interessant så at man bliver fængslet med det samme.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Fuldstændigt fangende fra første side, det er bare en af den slags bøger hvor skrivestilen er så naturlig og historien bare interessant så at man bliver fængslet med det samme. Bogen er 3. bind i serien om kriminalinspektør Emma Sköld, i denne bogs handling er hun gravid med sit og kæresten Kristoffers fælles barn, samtidig forfølges hun af sin ekskæreste som bare ikke kan give slip på hende.

Handlingen starter med at følge en ukendt person, hvorefter der springes videre til Cornelia Göransson og datteren Astrid Cornelias veninde Josefin er samtidig Emma Skölds søster. Emma er kriminalinspektør ved politiet i byen Bromma i Sverige, vi følger nu de 3 kvinder med hver deres partner – henholdsvis Cornelias mand Hans, Josefin og hendes mand Andreas samt Emma og kæresten Kristoffer. Hver familie med deres personlige og daglige problemer, hvilket man som læser lige så stille og roligt bliver introduceret til.

Da Cornelia finder sin mand død i gæsteværelset, morgenen efter et Åbent hus-arrangement i forbindelse med et salg af deres hus – bliver Emma som kriminalinspektør sat på sagen. En mistanke ligger da også lige for da Cornelia samme dag er på vej til at forlade hjemmet for at flytte i sin egen lejlighed sammen med parrets fælles datter. Samtidig gemmer Cornelia på en hemmelighed som forstærker mistanken mod hende.

Undervejs i handlingen, dukker der dystre glimt frem af gerningsmanden men ikke nok til at man får tilstrækkeligt med indblik til at kunne gisne om hvem det er. Handlingens personligheder har forbindelser på kryds og tværs som bliver knyttet sammen, men det er først til sidst at trådene bliver knyttet sammen og sammenhængen rigtig dukker op. Så man bliver holdt hen i spænding, indtil den meget overraskende afslutning som jeg ikke vil afsløre her.

Rigtig godt skrevet og med forståelse for opbygning af det psykologiske spil, som man ikke fornemmer for det gælder bare om at læse næste side med, og den næste….uden egentlig at have en ide om hvem den egentlige gerningsmand er.

Forlagets beskrivelse

Familien Göransson har deres hus til salg, men morgenen efter et åbent hus–arrangement finder den seksårige datter sin far brutalt myrdet i gæsteværelset. Der er ingen tegn på indbrud, og mordvåbnet er en af familiens egne køkkenknive. Har nogen gemt sig i huset efter fremvisningen? Eneste tegn på dette er datterens påstand om, at en fremmed har klappet hende på kinden i nattens løb.

Kriminalinspektør Emma Sköld, som får ansvaret for efterforskningen, har mistanke til afdødes hustru. Og hemmeligheder, som afsløres, underbygger også denne teori. Men så vender flere mord i forbindelse med åbent hus-arrangementer op og ned på det hele. For hvad er det egentlig, der foregår i det hyggelige boligkvarter? Og hvad er forbindelsen mellem ofrene?

Kongehusets Julekalender – Nissernes Danmarkskort
Hendes Majestæt Dronningen
4,0 rating
Blandet
Kongehusets Julekalender – Nissernes Danmarkskort
Forfatter : Hendes Majestæt Dronningen
Udgivelsesdato : 25. oktober 2021
Forlag : Politikens Forlag
Format : hardcover, audiobook
ISBN : 9788740074604
Antal sider : 80
Country : Danmark
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Den perfekte start på december og forberedelserne til julen, her er der lagt op til ren julehygge og nok også en god del humor, når Hendes Majestæt Dronning Margrethe har en finger med i det.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Med undertitlen Nissernes Danmarkskort, er stilen for Kongehusets Julekalender lagt – her er der lagt op til ren julehygge og nok også en god del humor, når Hendes Majestæt Dronning Margrethe har en finger med i det.

Jeg glæder mig som et lille barn til det snart bliver d. 1. december, for så kan jeg åbne og læse det første kapitel i den kongelige julekalender. Jeg har selvfølgelig lige smugkigget og bladret lidt i bogen, men ikke læst den hele vejen igennem – det skal lige være december først. Jeg følger i forvejen julekalenderen med de 2 små nisser på Kongehusets Instagram-profil, og den er underholdende og med finurlige input, så forventningerne og spændingen til en julekalender i bogform er høj.

Bogen eller julekalenderen indledes da også med introduktion fra Dronningen, hvor hun fortæller lidt om baggrunden for bogen og allerede her mærker man hendes kærlighed til julens traditioner og ikke mindst hendes fantasi og kreative ideer. De små nisser som vi kommer til at følge i julekalenderen, er da også Dronningens kreative klippe-klistre. Vi følger den lille nissefamilie som i december måned – eller rettere sagt, vi følger den lille nissedreng som ikke kan finde sin familie. Så derfor må han bruge Nissernes Danmarkskort og drage ud på en rejse rundt i det ganske land for at finde sin familie. Det bringer ham rundt på de royale slotte i Danmark, hvor han går på opdagelse for at finde sin elskede familie.

Tekstmæssigt og fortællestil, så er det tydeligt Dronningens stemme som kommer til udtryk – det er lige før at man må tage sig selv i at kigge rundt i lokalet for at konstatere at Dronningen ikke lige sidder ved siden af og fortæller historien. Den lille nissedrengs søgen efter familien, er fint illustreret med humoristiske tegninger og billeder fra de kongelige ejendomme og gemakker. Her får man som læser et lille indblik i de royale stuer og krinkelkroge.

Som det nu engang ligger til vores Dronning, så er der naturligvis altid et lærende element i de små fortællinger. Her lærer vi blandt andet om historien bag slottene, rum, personer og ikke mindst små sjove anekdoter og fortællinger om kongehusets medlemmer.

Der er ingen tvivl om at Hendes Majestæt Dronning Margrethe virkelig har hygget sig med at lave denne julekalender, det er også blevet en meget sød julekalender som klart udtrykker Dronningens fortællelyst og fantasi. Den perfekte start på december og forberedelserne til julen, og så kan man som læser af juekalenderen også udfolde sin kreative evner, for til sidst i bogen er der nemlig tegnet skabeloner til de små nisser. Så er der mulighed for at lave sin egen nissefamilie.

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

Forlagets beskrivelse

Kongehusets egen julekalender, der viser hidtil usete sider af de danske slotte. Klip nisserne ud og hæng dem på juletræet.

”I en skuffe på Hendes Majestæt Dronningens modtagelsesværelse på Amalienborg ligger et særligt kort. Det er Nissernes danmarkskort, hvorpå seks røde krydser viser, hvor julestemning findes, hvis den af en eller anden årsag ikke opstår af sig selv i december. Kortet vogtes af Dronningens lille nissefamilie, og heldigvis er det mange år siden, at nisserne har været nødt til at tage kortet i brug. Også i år finder Dronningen kortet og nisserne frem, når kalenderen tager hul på den tolvte måned. Men i år er der noget, som ikke er, som det plejer at være …”

Således begynder Kongehusets julekalender, hvori læseren kommer vidt omkring på en række af de kongelige danske slotte – og oplever meget mere, end hvad øjet umiddelbart kan se.
Undervejs besøger fortællingens nisser bl.a. snedkerværkstedet på Amalienborg, Hendes Majestæt Dronningens garageanlæg, Dronning Ingrids gamle hattedepot, Christian den 10.’s billardrum, Prins Henriks skrivebord, Kongeskibet Dannebrog, er et smut forbi Holger Danske og får et kig i Dronning Alexandrines gamle kikkert.

Nissernes Danmarkskort er lavet i samarbejde med Hendes Majestæt Dronningen, der også har skabt historiens fire nissefigurer – som læseren selv kan klippe ud efter de skabeloner, Dronningen har tegnet.
Bogen er rigt illustreret med en lang række fotografier fra Kongehusets egne gemakker og arkiver samt stemningsfulde illustrationer af Peter Bay Alexandersen.

Vild symfoni
Dan Brown
4,0 rating
Blandet
Vild symfoni
Forfatter : Dan Brown
Udgivelsesdato : 01-09-2020
Forlag : Politikens Forlag
Format : hardcover
ISBN : 9788740063790
Antal sider : 44
Country : England
Sprog : Dansk
Bedømmelse : En god anledning til at samle børnene i sofaen og bruge tid på familiehygge, bogen er ihvertfald en succes her. Det er samtidig en bog som kan tages frem igen for næste gang vil der helt sikkert være andre ting som vi ser i billederne og hører i musikken.
Karakter :
4,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Årh, hvor er den sød – det var den umiddebare reaktion over forsiden på denne børnebog. En børnebog med en forfatter som er lidt af en overraskelse – den første tanke var at det da måtte være en anden Dan Brown men nej, den var god nok. Der er her tale om spændingsforfatteren Dan Brown som kendes fra bøger som Da Vinci mysteriet, Det forsvundne tegn og Djævle og dæmoner, flere af hans bøger er da også blevet filmatiseret med Tom Hanks som professor Robert Langdon. Så det er absolut ikke en hvilken som helst forfatter, der her har kastet sig ud i børnebogs-genren.

En genre som nok ikke er helt tosset for dette er en alletiders og superfinurlige bog for både store og små som kan lide musik og at gå på opdagelse i bogens univers. Bogens handling foregår omkring musen Maestro Mus som skal sammensætte sit eget orkester. Derfor går han i gang med at finde de helt rigtige kandidater. Det bliver starten på en rejse og opdagelse i musikkens og ikke mindst dyrenes verden, hvor hvert dyr har sin egen musik og instrument. Med den tilhørende app, kan man høre de forskellige dyrs musik, bare nyde kreativiteten og lytte til den gode historie. En historie som ifølge forfatteren selv, er opstået udfra vores nutidige verden med al dens teknologi og skærmtid. Herfra kom behovet for at lade tiden stå stille, nyde samværet mellem børn og voksne, og opleve den forunderlige og magiske verden som musikken giver os.

En god anledning til at samle børnene i sofaen og bruge tid på familiehygge, bogen er ihvertfald en succes her. Det er samtidig en bog som kan tages frem igen for næste gang vil der helt sikkert være andre ting som vi ser i billederne og hører i musikken.

Du kan også se en video med Dan Brown, hvor han fortæller om bogen og historien bag. Han har ikke kun opfundet historien bag bogen men også komponeret musikken bag billederne.

Tinkas juleeventyr
Flemming Klem
5,0 rating
Blandet
Tinkas juleeventyr
Forfatter : Flemming Klem
Udgivelsesdato : 30-10-2019
Forlag : Politikens Forlag
Format : ebook, hardcover, audiobook
ISBN : 9788740061055
Antal sider : 352
Sprog : Dansk
Bedømmelse : Til julen hører et godt jule eventyr, og ikke mindst et jule eventyr i børnehøjde – det er lige præcis hvad Tinkas juleeventyr er. Et jule eventyr med nisser, drama, hemmeligheder og mystik.
Karakter :
5,0 rating
Bogen kan købes online hos :
Anmeldelse :

Til julen hører et godt jule eventyr, og ikke mindst et jule eventyr i børnehøjde – det er lige præcis hvad Tinkas juleeventyr er. Et jule eventyr med nisser, drama, hemmeligheder og mystik.

I bogen møder vi nissepigen Tinka som må ud på en rejse for at finde sandheden om sin egen og nissernes historie. En rejse som byder på lidt af hvert, ikke mindst en tur eller måske flere ture til menneskenes verden. Her møder Tinka drengen Lasse og sammen begiver de sig på eventyr fyldt med farer, for at finde løsningen på hvorfor nisserne for mange år siden mistede magien.

Desværre er Tinka og Lasse ikke de eneste som er på jagt efter en forklaring, i et forsøg på at overtage magten fra sin far er kronprins Fileas nemlig også interesseret i at opklare mysteriet.

Når Tinka og Lasse at finde ledetrådene så de kan få opklaret mysteriet inden det bliver juleaften, det kan du kun finde ud af ved at læse bogen.

Forlagets beskrivelse

Læs eventyret om nissepigen Tinka, der for at blive en rigtig nisse må drage ud på en eventyrlig rejse i jagten på sandheden om sin egen og nissernes historie. ”Vær en ven for dine nærmeste, vær en ven for dine fjerneste, nisser står sammen, for én nisse er ingen nisse.” Sådan lyder remsen, alle ungnisser skal fremsige foran kong Gobbe. Når remsen er fremsagt, overrækker kong Gobbe dem en amulet, der i samme nu skifter farve fra grøn til rød som bevis på nissernes overgang fra ung til voksen. Men da Tinka modtager amuletten, sker der ingenting. Der er noget helt galt, og Tinka føler sig straks anderledes end alle de andre. I håbet om at blive som de andre nisser, begiver hun sig ud på en farefuld mission i et sandt juleeventyr.

I menneskeverdenen møder hun ballademageren Lasse, og sammen kaster de sig ud i opklaringen af gåden om nissernes tabte magi og et forsøg på at opklare, hvorfor mennesker og nisser har levet adskilt i 100 år. I hælene har de kongens søn, den unge kronprins Fileas, der vil gøre alt for at overtage magten fra sin far og på samme tid fjerne Tinka fra nissernes rige, så hun ikke afslører hans hemmelighed …

Tinkas juleeventyr er en magisk fortælling i 24 afsnit, skrevet af hovedforfatteren bag TV 2’s julekalender, manuskriptforfatteren Flemming Klem.

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

Back to top button