Blog

Camilla Läckberg og det kvindelige forfatterskabs styrker

Camilla Läckberg er navnet på en kendt svensk kvindelig krimiforfatter, og en af de mest succesfulde forfattere i det 21. århundrede. Hun har formået at skabe sig en position og succes i en verden som tidligere har været præget af flere mandlige krimi-forfattere.

1. Camilla Läckberg og det kvindelige forfatterskab

Camilla Läckberg er et eksempel på styrken ved en kvindelig forfatter, og hvor langt man kan komme hvis man vil. Som bestselling forfatter, er hun nået ud til millioner af læsere med sine bøger, som derudover er oversat til en lang række forskellige sprog.

Hendes succes er det synlige bevis på styrken af en kvindelig forfatter og har påvirket andre kvindelige forfattere, hun har vist at man kan og ikke skal stå tilbage for mændene – for kvinderne kan sagtens færdes i en forfatterverden som normalt har været opfattet som mændenes domæne.

Hun har ikke mindst benyttet sin position som forfatter til at være fortaler for kvinders rettigheder, og aktivt deltaget i kampen mod uretfærdig behandling af kvinder. Med sine bøger har hun derfor brugt sit forfatterskab til at skabe fokus på den manglende ligestilling mellem mænd og kvinder. Et vigtigt element i vores samfund i dag.

Camilla Läckberg er hermed med til bevise at kvindelige forfattere har stor betydning for og ikke mindst påvirkning på den litterære verden – og dermed at kvindelige forfattere er en styrke.

2. Hvorfor er Camilla Läckberg’s krimier så populære ?

Med sine bøger om Erica Falck, har Camilla Läckberg skabt et autentisk rum i og omkring barndomsbyen Fjällbacka, fyldt med krimi og mystiske handlinger. Karakterne er baseret på helt almindelige personer og dagligdagens rutiner, og derfor fremstår handlingen også som taget ud af hverdagen i en mindre svensk by i Skærgården – dog tilsat et lidt større antal dødsfald end hvad er normalen i en by.

Hun forstår med sin sammensætning af hverdagsliv og mystiske dødsfald at sætte scenen til en spændende krimi som fanger læseren fra første side. Samtidig har handlingens karakterer også en bagside i positiv forstand – med familieliv hvor børnene skal hentes, aftensmaden skal laves og ikke mindst at få arbejdslivet til at hænge sammen med privatlivet.

Camilla Läckberg giver læseren et helt unikt perspektiv, et som ofte har en tendens til at blive overset når det drejer sig om fiktionens verden. Handlingen i hendes bøger er ikke kun for underholdningens skyld, men indeholder et realistisk og nutidigt billede af kvinders liv. Hendes bøger er dermed med til at give et indblik i kvinders liv og fremhæver derfor vigtigheden af kvindelige forfattere. Läckberg’s verden som giver sig til udtryk i hendes bøger er en vigtig og betydningsfuld faktor i forhold til hvordan kvindelige forfattere kan vise og påvirke vores verden.

3. Stærke kvindelige personligheder

Camilla Läckberg er en af de mest fremtrædende kvindelige forfattere for tiden og har fået stor anerkendelse for sine stærke kvindelige hovedpersoner. Det er netop også gennem de forskellige og til tider komplekse hovedpersoner at hun er i stand til at fortælle en historie på en så realistisk og naturlig måde selvom det er fiktion.

Gennemgående i hendes bøger, er det kvindelige hovedpersoner som stiller spørgsmålstegn til det traditionelle verdensbillede for rollefordelingen mellem mænd og kvinder. Her er der tale om kvinder som har styrke og mod til at udfordre holdningerne, og som går forrest for deres meninger og det som de tror på.

4. Läckberg’s skrivestil

Camilla Läckberg har gjort sig bemærket med sin direkte og lige-ud-af-posen stil at fortælle på, ikke mindst med et kvindeligt perspektiv. Derudover er det også kendetegnet for handlingen at der er rigeligt med detaljerede og livagtige beskrivelser af omgivelserne og ikke mindst den svenske natur, så man som læser føler at man står midt i det hele.

Det er netop også her at Camilla Läckberg har sin styrke, for som læser kan man identificere sig med handlingens personer og genkende deres tanker. Gennem sine bøger og persongalleri, giver Camilla Läckberg en stemme til kampen og oplevelser som mange kvinder oplever, hvilket mange af hendes læsere kan genkende og relatere sig til. Netop det at hun kan få den forbindelse til sine læsere, har været med til at sikre hendes store succes som forfatter og ikke mindst som kvindelig forfatter.

5. Läckbergs betydning for krimigenren

Camilla Läckberg har i den grad sat sine fingeraftryk på den svenske og ikke mindst den internationale krimiverden med sine bøger om Fjällbacka’s Erica Falck og erhvervskvinden Faye – alle karakteristiske med stærke kvindelige hovedpersoner. Kvindelige personer med stærke meninger om hvordan tingene skal gøres, i en ellers mandepræget verden. Hendes karakterer fremstår som enkeltindivider, med deres styrker og svagheder som del af deres personlighed. Ikke mindst så har Camilla Läckberg formået få et præg af mystik og overnaturligt ind i sine bøgers handlinger – et tegn på at der måske er mere mellem himmel og jord end vi tror.

6. Camilla Läckberg og den kvindelige forfatter

Camilla Läckberg har gennem sine mange bøger, vist sine evner som krimiforfatter. Hun havde skabt sin fortællestil som tiltrækker læsere i alle aldre. Gennem sine bøger har hun da også givet sine kvindelige karakterer en styrke og en stemme.

Vores anmeldelser af et udvalg af Camilla Läckbergs bøger:

gøgeungen af camilla Läckberg

Gøgeungen

Det er efterhånden 20 år siden Camilla Läckberg for første gang introducerede os for Fjällbacka og ikke mindst Erica Falck, Patrik Hedstrøm og hans kollegaer på Tanumshede politistation. Selv om det er er fem år siden den forrige bog i serien udkom, har Läckberg ikke ligget på den lade side.


Vinger af sølv

Med Vinger af sølv er Camilla Läckberg tilbage med andet bind om erhvervskvinden Faye. Første bind – Det gyldne bur – af Berlingske’s litteraturanmelder blev beskrevet, som en litterær lummer trekant mellem ”Fifty Shades of Grey”, ”Håndbog for feminister” og ”Mænd der hader kvinder” så fortsætter stilen i ufortrødent i Vinger af sølv.

Bogormen

Penneførerne bag denne blog er bognørder og bogelskere, vi benytter enhver mulighed for at læse og fordybe os i en god bog.

Andre artikler

Back to top button